MEC a achiziționat cursuri de recalificare profesională a cadrelor didactice

  • 24 Octombrie 2023 15:27
MEC a achiziționat cursuri de recalificare profesională a cadrelor didactice

Ministerul Educației și Cercetării a achiziționat 800 de cursuri de recalificare profesională a cadrelor didactice până la finele anului. Cursurile sunt efectuate de Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Acestea reprezintă o oportunitate pentru profesori de a-și crește nivelul de calificare profesională. În același timp, profesorii vor avea posibilitatea să mai însușească să predea o disciplină pe lângă cea de bază, a declarat ministrul Dan Perciun în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Ministrul a comunicat despre lansarea programului național „Investim în profesoriˮ, prin care circa trei mii de cadre didactice vor fi instruite până la final de an în 50 de instituții de învățământ. Actualmente să încheie procesul de achiziție a acestor servicii și la începutul lunii noiembrie se va da startul cursurilor.

„Investim în profesoriˮ este un program diferit de ceea ce s-a întâmplat de până acum. Formările vor avea loc în instituțiile de învățământ, pornind de la necesitățile cadrelor didactice și urmărind astfel o schimbare la nivelul întregii instituții, ci nu doar la nivelul unui cadru didactic izolat, a precizat Dan Perciun. În anul curent programul este desfășurat în regim pilot pentru a vedea dacă această nouă modalitate va funcționa mai bine decât ceea ce a fost de până acum.

Ministrul a reamintit despre înființarea Institutului Național pentru Educație și Leadership, crearea unei rețele de o mie de mentori în instituțiile de învățământ general. Mentorii vor ajuta tinerii specialiști, pe de o parte, în procesul de integrare în comunitate și, pe de altă parte, va apărea o rețea prin care ar putea să fie diseminate bune practici în sistem. Hotărârea de Guvern cu privire la înființarea institutului va fi aprobată în această săptămână. Pentru instituția respectivă vor fi alocați 9 milioane de lei din bugetul de stat anul viitor și încă 300 de mii de euro vor veni din partea UE prin UNICEF pentru consolidarea și crearea acestei rețele.

Dan Perciun a menționat și despre plata unică care a fost aprobată de către Parlament săptămâna trecută: 5000 și 3000 de lei pentru toți angajații din sistemul educațional, atât cadre didactice, cât și personalul auxiliar. De aceste plăți vor beneficia o sută de mii de persoane, în total fiind alocați peste 450 de milioane de lei, fiind cea mai mare plată unică făcută în istoria Republicii Moldova în interesul cadrelor didactice de sărbătorea profesională a sistemului, a subliniat Dan Perciun. Ministerul a aprobat și noi valori pentru sporurile specifice acordate cadrelor didactice, care s-au majorat de la 25 la 50%. Este vorba despre sporuri pentru controlul caietelor, laboratoare, dirigenție. „Și aici am putut să venim cu o noutate bună, încă și înainte de a începe anul 2024 cu anumite majorări ale veniturilor cadrelor didactice care sunt binevenite și cu siguranță necesareˮ, a declarat ministrul.

Cadrele didactice nu vor mai avea nevoie să raporteze despre banii pe care îi primeau pentru materiale didactice. Nu va mai avea obligație să adune fiecare bon de plată pentru fiecare carte pe care o procură. Hotărârea de Guvern urmează să fie aprobată pe 1 noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău