Maxim Lebedinschi: ONG-urile trebuie să creeze condiții egale pentru toți concurenții electorali

  • 09 Octombrie 2020 08:38
Maxim Lebedinschi: ONG-urile trebuie să creeze condiții egale pentru toți concurenții electorali

Hotărârea Curții Constituționale emisă la data de 8 octombrie cu privire la faptul că organizațiile necomerciale pot oferi servicii cu plată concurenților electorali în perioadă electorală, este una acceptabilă atâta timp cât nu vor exista abateri de la norma legală. Declarații în acest sens au fost făcute de către Maxim Lebedinschi, secretarul Comisiei Electorale Centrale, notează IPN.

„Noi trebuie să avem grijă de două aspecte: ca aceste servicii într-adevăr să fie contracost și să fie transparente. Cred că avem una sau două televiziuni în țară care au statut de ONG, nu văd o problemă dacă acestea vor plasa publicitate electorală contracost. Aici intervine al doilea aspect și anume: ca tuturor concurenților electorali să fie oferită posibilitatea de acces egal la aceleași servicii”, a precizat Maxim Lebedinschi în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Astfel, potrivit secretarului CEC, un aspect important al Hotărâri emise de către CCM ține de faptul că organizațiile non-guvernamentale trebuie să creeze condiții egale pentru toți concurenții electorali.

„Faptul că tu ai billbord-uri și vrei să plasezi niște panouri, nu este o problemă, dar fă-o în mod egal și proporțional pentru toți. Ești televiziune sau radio, asigură accesul în mod egal. Orice serviciu care este prestat de către cineva, conform legii, trebuie să asigure aceleași condiții pentru toți”, a adăugat funcționarul.

Maxim Lebedinschi susține că actuala conducere a CEC nu va accepta implicarea unor fundații sau a altor reprezentanțe în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020ș

„Dacă sunt situații când ONG-urile ar putea să presteze anumite servicii care nu vin în corespundere cu rigorile electorale, asta deja ar însemna finanțare ascunsă. Nu am acceptat implicarea fundațiilor de binefacere în procesele electorale, cum erau în alte campanii și mulțumim ca la ziua de astăzi nu mai avem astfel de scene. Dacă noi vorbim despre reguli egale, despre transparență, atunci este acceptabil. Dacă aceste norme se depășesc, într-adevăr poate fi o problemă”, a menționat reprezentantul CEC.

Funcționarul a făcut trimitere și la alte adrese în care CCM a accentuat implicarea cultelor religioase în procesele electorale, instituirea instrumentelor care ar permite autorităților responsabile aplicarea unor sancțiuni cu executare imediată, cum ar fi suspendarea dreptului de emisie pentru întreaga perioadă a campaniei electorale pentru instituțiile media care încalcă obligația de imparțialitate în perioada electorală, cât și instituirea unor mecanisme de sancționare prompte și imediate, inclusiv în ordine penală, pentru orice tentativă de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău