Mateusz Pilich, dr. hab. în drept, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea din Varșovia a susținut, la USM, instruiri în domeniul Dreptului internațional privat

  • 02 Noiembrie 2022 14:37
Mateusz Pilich, dr. hab. în drept, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea din Varșovia a susținut, la USM, instruiri în domeniul Dreptului internațional privat

În perioada 27-29 octombrie 2022, la USM, au fost organizate instruiri în domeniul Dreptului internațional privat. Activitățile de instruire cu genericul „Influența integrării UE asupra sistemului de drept intonațional privat al Poloniei”, au fost susținute de către Mateusz Pilich, dr. hab., Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității din Varșovia, în cadrul Școlii de Drept Polonez a Facultății de Drept a USM, dar și pentru cadrele didactice.

În perioada 27-29 octombrie 2022, la USM, au fost organizate instruiri în domeniul Dreptului internațional privat. Activitățile de instruire cu genericul „Influența integrării UE asupra sistemului de drept intonațional privat al Poloniei”, au fost susținute de către Mateusz Pilich dr. hab., Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității din Varșovia, în cadrul  Școlii de Drept Polonez a Facultății de Drept a USM, dar și pentru cadrele didactice.

Profesorul Mateusz Pilich a punctat importanța izvoarelor internaționale în domeniul dreptului internațional privat și specificul participării Uniunii Europene ca organizație parte a Conferinței de la Haga privind dreptul internațional privat. A fost subliniată prioritatea tratatelor în domeniul dreptului internațional asupra izvoarelor naționale.

De asemenea Mateusz Pilich a remarcat importanța convențiilor bilaterale, menționând că Polonia a semnat și ratificat circa 30 de convenții bilaterale în materia dreptului internațional privat. Totodată, profesorul a explicat rolul jurisprudenței Curții de Justiție a UE, care funcționează pe baza sistemului de precedent, inclusiv făcând trimitere la hotărâri ale Curții, dar și vorbit despre  dificultățile în aplicarea dreptului internațional privat în cadrul litigiilor cu cetățenii statelor, care nu fac parte din UE.

Printre multiplele subiecte abordate, Mateusz Pilich a reiterat importanța unor standarde uniforme, în domenii precum cel al justiției. Printre principalele reglementări din dreptul internațional privat, care urmează să fie racordate la prevederile UE accentuate sunt: domeniul muncii, justiției și a relațiilor familiare, acestea fiind cele mai dinamice sfere, dezvoltate în Uniunea Europeană.

Evenimentul a avut caracter interactiv, iar studenții au manifestat un interes sporit pentru subiectele puse în discuție. Rodica Ciobanu, dr. hab. în drept, a mulțumit participanților pentru implicare și profesorului Mateusz Pilich pentru instruirea organizată, care a promis că va reveni la USM și va fi bucuros să continuie colaborarea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău