Matematicianul canadian Robert P. Langlands, laureat al premiului Abel, considerat ''Nobelul'' matematicilor

  • 21 Martie 2018 10:04
Matematicianul canadian Robert P. Langlands, laureat al premiului Abel, considerat ''Nobelul'' matematicilor

Matematicianul canadian Robert P. Langlands a fost distins marți cu premiul Abel, considerat echivalentul premiului ''Nobel'' în matematici, pentru dezvoltarea unei ambițioase și revoluționare teorii care conectează două ramuri ale matematicii, teoria numerelor și teoria grupului, relatează EFE.

Academia Norvegiană a Științelor și Literelor a precizat în decizia sa că Langlands, membru al Institutului de Studii Avansate din Princeton (SUA), a fost premiat pentru o lucrare care datează din 1967, într-o scrisoare adresată matematicianului francez André Weil.

În această scrisoare el a introdus o teoremă care a creat "un mod complet nou de a gândi matematicile: sugera o relație profundă între două ramuri, teoria numerelor și teoria grupului, care până atunci se credea că nu au legătură".

Mecanismele semnalate pentru a uni aceste două ramuri au condus la proiectul denumit ''programul Langlands'', la care au participat ''sute dintre cei mai buni matematicieni ai lumii''.

''Niciun alt proiect din matematicile moderne nu are o anvergură atât de mare, nu a produs rezultate atât de profunde și nu are atâta lume care să lucreze la el. Profunzimea și amplitudinea sa au crescut, iar programul Langlands este acum descris în mod frecvent ca o mare teorie unificatoare a matematicilor", se arată în decizia juriului premiului.

Născut la New Westminster (Canada) în 1936, Langlands a absolvit Universitatea din Columbia Britanică, definitivându-și studiile la Yale, iar apoi la Princeton unde a devenit docent.

Langlands îi succede în acest palmares matematicianului francez Yves Meyer, distins anul trecut pentru "rolul său cheie în dezvoltarea teoriei matematice a wavelet-urilor".

Matematicianul canadian va primi premiul - în valoare de 6 milioane de coroane norvegiene (631.000 de dolari) - din mâinile regelui Harald V, la 22 mai la Oslo.

Premiul Abel își trage numele de la matematicianul norvegian Niels Henrik Abel (1802-1829) și a fost înființat de Parlamentul norvegian, în 2002. Comitetul Abel, compus din cinci matematicieni recunoscuți internațional, este responsabil cu desemnarea câștigătorului.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău