Măsurile întreprinse de ANSP în legătură cu prevenirea răspândirii Coronavirusului în R.Moldova

  • 26 Ianuarie 2020 11:43
Măsurile întreprinse de ANSP în legătură cu prevenirea răspândirii Coronavirusului în R.Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) din Republica Moldova anunță că monitorizează în fiecare zi situația epidemiologică la nivel internațional privind infecția cu Coronavirusul de tip nou și comunică și face schimb de informații cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC). Zilnic sunt elaborate notele informative privind situația epidemiologică în țară și riscurile existente la nivel regional și global, recomandările organizațiilor internaționale, cu informarea Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale și instituțiilor sistemului de sănătate, iar la necesitate – autoritățile competente din punctele de trecere a frontierei, potrivit unui comunicat al ANSP.

Datele epidemiologice și de laborator, colectate în sistemul de supraveghere de rutină și santinelă, sunt analizate pentru identificarea precoce a tendințelor de creștere a morbidității și elaborării operative a măsurilor suplimentare de răspuns, cu difuzarea rapoartelor săptămînale la toate nivelele sistemului de sănătate.

De asemenea, potrivit ANSP, laboratorul virusologic din cadrul instituției dispune de facilități, echipament și personal pregătit pentru efectuarea diagnosticului de laborator a celor mai frecvente virusuri: gripale (A și B), și non gripale (VRS, Coronavirus, incl. MERS-CoV) și bacterii (Pneumococ, Hemophilus influenzae tip B, staphilococ) pentru confirmarea infecțiilor respiratorii acute.

Recomandările OMS cu referire la călătoriile internaționale și prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) în rândul populației vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:

  • evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
  • spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu oamenii bolnavi sau cu mediul în care se află aceștia;
  • evitarea contactului strâns cu fermele de animale sau cu animalele sălbatice;
  • călătorii cu simptome de infecție respiratorie acută trebuie să respecte eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți gura în timpul tusei și strănutului, spălați-vă pe mâini).

În cazul simptomelor care sugerează prezența unei boli respiratorii înainte, în timpul călătoriei sau după, călătorii sunt încurajați să solicite asistență medicală și să informeze lucrătorii medicali despre istoricul călătoriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău