Măsurile de prevenire și combatere a înghețurilor de primăvară a culturilor pomicole și de câmp, prezentate de Ministerul Agriculturii
-
22 Aprilie 17:24
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a atenționat asupra riscurilor și măsurilor de prevenire a înghețurilor. Avertizarea vine în contextul informațiilor prezentate de Serviciul Hidrometeorologic de Stat privind prognozele pentru perioada următoare și probabilitatea înregistrării înghețurilor la sol, transmite MOLDPRES.
Potrivit specialiștilor din agricultură, coborârea temperaturii stratului de aer de la suprafața solului sub 0°C, în perioada caldă a anului (perioada de vegetație a culturilor), afectează negativ dezvoltarea plantelor și uneori, încheie prematur ciclul de vegetație sau chiar duce la moartea plantelor.
„În pomicultură, înghețurile dăunează mult pomii în plină floare, distrugând uneori aproape întreaga recoltă. Cei mai expuși pericolului sunt caișii, piersicii, vișinii, cireșii, mărul, nucul și alunul. De asemenea, sunt afectate și plantațiile viticole, îndeosebi soiurile timpurii. Culturile de câmp sunt afectate într-o proporție mai mică de înghețurile tardive de primăvară, având o sensibilitate mai redusă față de îngheț. În mare parte a cazurilor, momentele critice din ciclul vegetativ (diferențierea organelor de reproducere, înflorire, fructificare etc.) se produc în afara perioadelor de îngheț. Numai în cazurile rare, când înghețurile apar foarte târziu, culturile de câmp sunt afectate într-o proporție însemnată”, indică MAIA.
Conform specialiștilor, posibilitățile actuale de luptă împotriva înghețurilor tardive de primăvară și timpurii de toamnă pot fi grupate, din punct de vedere al principiului de combatere, în mai multe categorii cum ar fi: măsuri practice înainte de plantare sau însămânțare care asigură scurgerea cu ușurință a aerului rece pe văi; măsuri prin care se urmărește atenuarea radiației nocturne (fumigațiile, adăpostirea, perdele vegetale de protecție); măsuri prin care se realizează creșterea temperaturii solului și a aerului (încălzirea suprafeței solului prin irigare, încălzirea cu aer cald); mijloace mecanice (ventilarea aerului) prin care se împiedică formarea inversiunilor termice în stratul de aer din vecinătatea solului; măsuri agrotehnice prin care se influențează proprietățile termice ale stratului arabil și procesele radiative la suprafața solului.
Toate aceste metode determină reducerea răcirilor radiative, distrugerea stratului de inversiune termică de la sol, omogenizarea temperaturii aerului în stratul microclimatic și, în consecință, menținerea temperaturii aerului și pe suprafața solului mai mare de zero grade Celsius. Aplicarea acestor măsuri se face în mod diferențiat, în funcție de condițiile meteorologice și locale (relief și microrelief, soiuri de plante, condiții tehnice), precum și de costurile materiale posibile.
În acest context, Ministerul Agriculturii consideră important și recomandă cu insistență identificarea de soluții noi de prevenire a riscurilor, de diminuare a pierderilor cauzate sau compensare parțială a lor, în special, prin asigurarea riscurilor.
De asemenea, MAIA atenționează că asigurarea riscurilor de producție în Republica Moldova se efectuează în baza următoarelor acte normative: Legea privind asigurarea subvenționată în agricultură; Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind subvenționarea asigurării riscurilor de producție în agricultură; Hotărârea de Guvern cu privire la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
Meteorologii au emis pentru ziua de mâine Cod galben de înghețuri, valabil pe întreg teritoriul țării. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri pe arii extinse la suprafața solului cu intensitatea de -1..-3°C și izolat în aer cu intensitatea de -1..-2°C.