Măsuri stricte de respectat, după redeschiderea grădinițelor: Accesul părinților este interzis, iar în grupe vor fi până la 15 copii, selectați de administrație

  • 29 Iunie 2020 14:09
Măsuri stricte de respectat, după redeschiderea grădinițelor: Accesul părinților este interzis, iar în grupe vor fi până la 15 copii, selectați de administrație

Grădinițele ar putea fi redeschise din 15 iulie, atunci când urmează să expire starea de urgență în sănătate publică. Decizia finală aparține însă autorităților publice locale care sunt fondatorii acestor instituții. Angajații grădinițele vor trebui să respecte normele sanitar-epidemiologice, iar părinții vor semna o declarație pe proprie răspundere prin care se angajează să aducă copilul sănătos la grădiniță și să respecte cerințele de igienă.

Potrivit recomandărilor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la prima etapă grădinițele vor activa la capacitate redusă, adică, în grupe vor fi până la 15 copii. Aceștia vor fi selectați de către administrația publică locală în funcție de necesitățile familiei. Secretarul de stat al ministerului Educației, Natalia Grîu, a declarat pentru Radio Chișinău, că accesul părinților pe teritoriul grădiniței va fi interzis.

„Urmare a redeschiderii grădiniților, care poate avea loc după 15 iulie, accesul pe teritoriul instituției de educație timpurie va fi restricționat. Nu vor intra decât lucrătorii, nemijlocit, ai instituției. Părinții vor aduce copiii la poartă în baza unui orar de primire a copiilor și fiecare părinte va trebui să respecte acest orar. Instituția organizează triajul matinal și la acest triaj matinal este obligatoriu să fie prezent lucrătorul medical. Desigur că, instituția trebuie să răspundă normelor de sanitație, să aibă blocuri sanitare în interior, să fie dotată cu dezinfectant, măști. Să asigure reorganizarea spațiului în grădinițe cu distanță între pat, mese în așa măsură ca să fie evitate situațiile de aglomerare”, a menționat Natalia Grîu.

Părinții copiilor care vor frecventa grădinița, vor trebui să semneze o declarație pe proprie răspundere prin care se angajează să aducă copilul sănătos la grădiniță, să efectueze acasă, dimineața, termometria și să respecte cerințele de igienă. Ministerul Educației mai recomandă, ca instituțiile preșcolare să aibă, la prima etapă, un program de activitate redus. Gestionarea corectă a procesului de redeschidere este, în mare parte, o atribuție care aparține APL-urilor, a precizat Natalia Grîu.

Directorul executiv al asociației Părinți Solidari”, Ala Revenco, constată că în această perioadă de pandemie, în care copiii au stat acasă, autoritățile statului au dat dovadă de lipsă de responsabilitate.

„Nici măcar nu s-a încercat de a identifica soluții. În localitățile unde nu avem cazuri active de COVID, grădinițele demult trebuiau să funcționeze. Părinții merg la aceleași riscuri, fie își lasă copiii singuri acasă, fie și-au lăsat locul de muncă și, respectiv, este afectat bugetul familiei, fie îi duc la bunici la sute de kilometri depărtare sau angajează o bonă, sau roagă pe cineva din vecini să stea cu copilul. Oricum, copiii se află în situații de risc. Cu mare părere de rău, partea de protecție socială nici nu a fost pusă în discuție. Nu s-a oferit nicio variantă cum ar putea părintele rămâne acasă, având un venit minim și păstrându-și locul de muncă.”

Amintim că grădinițele și-au suspendat activitatea la mijlocul lunii martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău