Măsuri restrictive față de jurnaliști: Participarea la ședințe publice de judecată, doar cu cerere scrisă cu 24 de ore înainte

  • 24 Octombrie 2016 15:39
Măsuri restrictive față de jurnaliști: Participarea la ședințe publice de judecată, doar cu cerere scrisă cu 24 de ore înainte

Accesul jurnaliștilor, avocaților, dar și a simplilor cetățeni în instanțe și la ședințele de judecată a devenit mai complicat. Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat la sfârșitul lunii septembrie Regulamentul privind accesul în sediile instanțelor judecătorești, document care impune mai multe restricții. Regulamentul a fost publicat vineri, 21 octombrie, în Monitorul Oficial, intrând astfel în vigoare.

Documentul prevede că accesul mass-media în ședințele de judecată este permis de președintele ședinței și doar în sălile de ședință. Potrivit documentului, ținându-se cont de spațiul disponibil, reprezentanții mass-media urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puțin 24 de ore înainte de deschiderea ședinței de judecată.  

Totodată, accesul va fi condiționat de prezentarea buletinului de identitate, însoțit de o copie care va fi anexată la dosar și asta pentru a nu se admite participarea ulterioară a persoanelor în calitate de martori. 

Un alt punct din regulament arată că mass-media acreditată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului are acces în sediul instanțelor, accesul urmând să fie aprobat de președintele instanței la cererea scrisă depusă cu cel puțin 24 de ore înaintea vizitei. Jurnaliștii vor trebui să indice scopul și să anexeze actul de acreditare. 

„Cred ca acest regulament face parte din politica concertată a actualei guvernări de a îngrădi accesul presei, societății civile și a cetățenilor în general la informația de intertes public, ca să nu poată fi monitorizată. Justiția este făcută pentru cetățeni și ea trebuie să fie și vazută. Or, îngrădirea accesului presei la ședințele de judecată, care trebuie să fie publice, cu execeptiile stabilite de lege, nu va face decât să crească și mai mult neîncrederea cetățenilor în justiție. Cu siguranță vor fi închise ședințele unde se va judeca la comandă, în interesele unor persoane, grupuri, celor care dau mită. Cred că asta este miza actualului regulament care, de altfel, nu a fost consultat cu mass-media", a comentat Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

Accesul altor persoane care doresc să asiste la ședințele judiciare publice va fi, la fel, permis de președintele ședinței și doar în sălile de ședință. Persoanele interesate urmează să ceară permisiunea printr-o cerere scrisă cu cel puțin 30 de minute înainte de deschiderea ședinței de judecată.

„Sunt convins că toți membrii plenului Consiliului Superior al Magistraturii care au votat pentru acest Regulament sunt obligați să plece în demisie. Prin votul lor, au dat dovadă că au o mentalitate antidemocratică și de antireformatori. Ei nu mai merită să continue activitatea în CSM. Dacă nu pleacă în demisie benevol, în acestea zile, până la 28 octombrie, când vom avea ședința Consiliului Uniunii Avocaților, urmează să fie adoptată o hotărâre prin care toți avocații să declare greva generală cu solicitarea demisiei actualei componențe a CSM”, a scris avocatul Veaceslav Țurcan pe rețeaua de socializare Facebook. 

Consiliul Superior al Magistraturii a început elaborarea regulamentului în februarie 2016 „în vederea asigurării înfăptuirii justiției în condiții de securitate, echitate, imparțialitate și fără ingerințe”. Atunci, plenul CSM a instituit un grup de lucru, format din președinți ai instanțelor judecătorești și șefi ai secretariatelor instanțelor.

Sursa: anticoruptie.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău