MĂSURI de prevenire a răspândirii pestei porcine africane

  • 28 Septembrie 2016 01:42
MĂSURI de prevenire a răspândirii pestei porcine africane

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un Plan de măsuri privind prevenirea răspândirii pestei porcine africane pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, autoritățile vor efectua controale la punctele de trecere a frontierei de stat, se arată într-un comunicat remis de Guvern.

Un proiect de  Hotărâre de Guvern prin care să fie interzis importul animalelor vii receptive la acest virus, a produselor din carne din zonele de risc, precum și a furajelor din regiunile afectate de virusul pestei porcine africane urmează să fie examinat în regim de urgență în ședința de miercuri, 28 septembrie, a Executivului. Totodată va fi organizată o amplă campanie de informare a poulației.

Guvernul a convocat o ședință de urgență în care a fost discutată problema pestei procine, la care au participat reprezentanții Comisiei pentru Situații Excepționale. Săptămâna trecută mai multe animale au pierit în două gospodării din nordul țării, în satele Moșana și Cernoleuca din raionul Dondușeni, iar specialiștii au suspectat că ar fi fost bolnave de pestă porcină africană. Potrivit șefului direcției raionale Dondușeni, a ANSA, Iurie Vengher în localitate au fost luate deja măsuri preventive pentru a împiedica răspândirea virusului și la alte gospodării, iar localnicii au fost sfătuiți să evite întâlnirile și contactele interpersonale.

De la Chișinău, probele au fost transmise la un laborator acreditat din Spania urmând ca miercuri, 28 septembrie să fie primite rezultatele.

Se presupune că virusul a fost adus în țara noastră prin importul produselor din carne din Ucraina, unde au fost înregistrate mai multe cazuri de infectare cu pesta porcină africană.

Pesta porcină africană este o boală contagioasă, care afectează speciile domestice și sălbatice de porcine. Virusul nu se transmite la om, dar poate provoca pierderi economice mari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău