Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate doar în anumite condiții. Noile reglementări propuse de autorități

  • 25 Februarie 13:50
Mașinile parcate neregulamentar vor putea fi ridicate doar în anumite condiții. Noile reglementări propuse de autorități

Șoferii ar putea să fie sancționați doar cu amendă în cazul parcării ilegale, iar ridicarea mașinilor parcate ilegal ar trebui făcută doar în anumite condiții, conform unui proiect de lege dezbătut astăzi în cadrul unor consultări publice la Parlament. Reprezentanți ai instituțiilor publice spun, însă, că noile reglementări ar putea crea confuzie și complica normele existente. Proiectul vizează prevenirea abuzurilor legate de ridicarea abuzivă a vehiculelor, potrivit autorilor inițiativei, transmite Radio Chișinău.

Autorii proiectului de lege propun ridicarea automobilelor parcate în locuri neautorizate, doar în anumite situații, cum ar fi blocarea trecerilor pentru pietoni sau al accesului altor vehicule. În alte cazuri, poliția va aplica sancțiuni. De asemenea, în cazul parcării ilegale, agentul de poliție va trebui să contacteze proprietarul, oferindu-i un termen de 15 minute pentru a-și ridica mașina înainte de a apela la evacuator, a spus deputatul Dorian Istratii, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe.

„Există o lipsă acută de parcări în oraș, iar cetățenii care parchează neregulamentar se lovesc de abuzurile din domeniul evacuării vehiculelor și transportarea lor la parcarea specială. Din păcate, abuzurile s-au amplificat în ultima perioadă, de aceea am venit cu acest proiect de lege pentru a soluționa o problema care îi afectează pe o bună parte dintre proprietarii și posesorii de autovehicule, oameni care muncesc zi de zi, pentru care ridicarea vehiculelor îi costă nu doar bani, dar și timpul prețios, energie și stres. Ne punem întrebarea, dacă autovehiculul atunci când nu încurcă nimănui care e necesitatea să fie ridicat, ori poate fi aplicată o simplă amendă, care este de la 900  la 1500 de lei”, a menționat Dorian Istratii. 

Participanții la dezbatere au exprimat mai multe îngrijorări legate de proiectul de lege propus. Secretarul de stat la Ministerul Justiției, Stanislav Copețchi, a menționat că există îngrijorări tehnice și practice privind implementarea unor condiții suplimentare pentru ridicarea vehiculelor, ceea ce ar putea complica normele existente și ar putea crea confuzie. El a subliniat necesitatea de a revizui lista de condiții.

Reprezentanții Ministerului de Interne au solicitat formularea exactă a unor noțiuni, sugerând că termenii precum „lăsarea în loc interzis” nu sunt corect definiți în Regulamentul Circulației Rutiere. Ofițerul principal Vitalie Railean de la Direcția politici în domeniul ordinii și securității publice, combaterea criminalității din cadrul MAI, a subliniat și alte dificultăți pe care le-ar putea identifica agenții de poliție. 

„Lasă loc de întrebare cum poate agentul constatator să asigure solicitarea telefonică. După cum știm, datele de contact ale mijlocului de transport nu sunt disponibile și acest lucru va îngreuna munca agenților. Trebuie clarificat și aspectul legat de schimbarea imediată a vehiculului într-un alt loc unde parcarea este permisă”, a declarat Vitalie Răilean. 

În ultimii ani, numărul amenzilor aplicate pentru staționarea sau parcarea în locuri interzise în Rep. Moldova a crescut, ajungând la aproximativ 52 de mii de sancțiuni în 2024, față de doar 5300 în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
5,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:2,57 m/s
Wed
2
Thu
2
Fri
4
Sat
3
Sun
3
Arhivă Radio Chișinău