Masacrul de la Fântâna Albă | Se împlinesc 83 de ani de când sovieticii au ucis mii de români bucovineni într-o singură zi

  • 01 Aprilie 08:29
Masacrul de la Fântâna Albă | Se împlinesc 83 de ani de când sovieticii au ucis mii de români bucovineni într-o singură zi

Astăzi se împlinesc 83 de ani de la masacrul de lângă localitatea Fântâna Albă când trupele sovietice au masacrat mii de români bucovineni într-o singură zi. Despre acest masacru s-a putut vorbi abia în anul 2000, până atunci orice referire la acest eveniment fiind interzisă de către autoritățile sovietice și mai apoi, de cele ucrainene.

Fiind ademeniți cu promisiunea că li se va permite să treacă frontiera, în anul 1941 mai mulți români bucovineni au pornit în coloană spre România, cântând cântece patriotice și purtând icoane și steaguri bisericești. La hotar îi așteptau însă mitralierele NKVD-ului, care au început să tragă în coloana de oameni pașnici, printre care se aflau bătrâni, femei și copii. Ulterior aceștia au fost înmormântați în gropi comune iar printre cei înhumați erau și mulți oameni încă vii.

În memoria victimelor de atunci, în România 1 aprilie a fost decretată "Ziua Națională în memoria românilor, victime ale masacrelor, deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ținutul Herța și Basarabia".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:2,57 m/s
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Mon
21
Tue
22
Arhivă Radio Chișinău