Masacrul de la Fântâna Albă | Se împlinesc 77 de ani de când sovieticii au ucis trei mii de români bucovineni, într-o singură zi

  • 01 Aprilie 2018 12:50
Masacrul de la Fântâna Albă | Se împlinesc 77 de ani de când sovieticii au ucis trei mii de români bucovineni, într-o singură zi

Astăzi se împlinesc 77 de ani de la masacrul de la Fântâna Albă.

La 1 aprilie 1941, în Duminica Paștilor, Armata Roșie a împușcat aproape 3.000 de români bucovineni, care încercau să se refugieze în România, după ce Bucureștiul a fost obligat să cedeze Uniunii Sovietice Basarabia și Nordul Bucovinei.

Victimele au fost aruncate în gropi comune.

În memoria victimelor de atunci, 1 aprilie a fost decretată "Ziua Națională în memoria românilor victime ale masacrelor, deportărilor, foametei și altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ținutul Herței și Basarabia".

Despre masacrul de la Fântâna Albă s-a putut vorbi abia în anul 2000. Până atunci acest subiect a fost considerat tabu, iar orice referire la acest eveniment a fost interzisă de către autoritățile sovietice și mai apoi, de cele ucrainene.

Acum doi ani, colaga noastră Ina Guțu a realizat un reportaj de la evenimentele comemorative din pădurea de la Varnița, reușind să vorbească cu ultimul supraviețuitor și rudele victimelor masacrului de la Fântâna Albă, pe care îl găsiți aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău