Masacrul cu 800 de morți din Axum, descris de martori: "Tot ce vedeai pe străzi erau cadavre și oameni plângând"
-
26 Februarie 2021 13:39
Trupele din Eritreea care luptă în regiunea Tigray din Etiopia au ucis sute de oameni în doar câteva zile, la final lunii noiembrie din 2020, susțin martorii intervievați de organizația Amnesty International, informează BBC, potrivit Digi24.ro.
Masacrul petrecut pe 28 și 29 noiembrie în orașul Axum ar putea reprezenta crime împotriva umanității, arată un raport al organizației Amnesty International.
Un martor a povestit pentru BBC cum trupuri ale celor uciși au rămas zile întregi pe străzi, fiind mâncate de hiene.
Etiopia și Eritreea neagă faptul că soldații celei din urmă s-ar afla în regiunea Tigray și au refuzat să comenteze informațiile despre atacuri.
Comisia Drepturilor Omului din Etiopia a anunțat că investighează acuzațiile.
Premierul, câștigător al Nobelului pentru Pace, a anunțat că nu au fost victime
Conflictul din provincia Tigray a început pe 4 noiembrie, când guvernul etiopian a lansat o ofensivă pentru a îndepărta de la putere partidul Frontul de Eliberare al Poporului Tigrin (TPLF), după ce armata cucerise deja câteva baze militare.
Premierul etiopian Abiy Ahmed, câștigător al premiului Nobel pentru Pace în 2019, după ce a încheiat vechiul conflict între Etiopia și Eritreea, a mers în Parlament pe 30 noiembrie 2020 și a spus că "niciun civil nu a fost ucis" în operațiune. El anunțase anterior că au loc lupte în zonă. Cu toate astea, martorii din orașul Axum, provincia Tigray, au povestit cum în acea zi au început să îngroape morții lăsați în urmă de soldații din Eritreea, majoritatea civili neînarmați uciși la întâmplare.
Potrivit publicației The Independent, pentru că liniile telefonice erau tăiate și jurnaliștii nu aveau acces în Tigray, atrocitățile s-au petrecut fără ca nimeni să afle.
Premierul etiopian Ahmed a negat în mod repetat că există trupe din Eritreea în zonă sau că ele ar fi folosite împotriva propriilor săi oameni sau că au existat victime. Însă, pe măsură ce comunicațiile se reiau cu zona Tigray, apar dovezi care arată exact contrariul.
Crimele au lăsat străzile din Aksum pline de oameni morți. "Tot ce se putea vedea pe străzi erau cadavre și oameni plângând", a declarat un bărbat care fugise din oraș, dar s-a întors după ce luptele s-au oprit.
Printre morți erau și credincioși care veniseră la biserica Sfânta Maria din Sion, unde creștinii cred că se află Chivotul Legământului, un cufăr de lemn care ar fi găzduit cele 10 porunci ale lui Moise. Masacrele s-au petrecut exact înaintea unui mare festival creștin ortodox, Aksum Tsion Marian, care are loc pe 30 noiembrie.
Cum s-a desfășurat masacrul
Pe 19 noiembrie, forțele din Etiopia și Eritreea au preluat controlul orașului Axum după o ofensivă puternică. Potrivit martorilor citați de Amnesty International, trupele din Eritreea au declanșat violențele pe 28 și 29 noiembrie. Masacrul a început imediat după ce un mic grup de soldați ai Frontului de Eliberare al Poporului Tigrin au atacat o bază militară. Soldații TPLF aveau puști și erau susținuți de localnici înarmați cu bâte, cuțite și pietre. Un bărbat care le aducea de mâncare soldaților TPLF a povestit cum mulți dintre civili au renunțat la armele improvizate și au fugit când au dat de luptătorii străini.
"Soldații din Eritreea au venit în oraș și au început să ucidă la întâmplare", spune acesta.
Alți martori spun că i-au putut identifica ușor de soldații străini: conduceau mașini înmatriculate în Eritreea, aveau echipament de camuflaj și bocanci specifici și vorbeau limba arabă sau un dialect necunoscut în Etiopia. Unii aveau pe fața cicatricile grupului Ben Amir, absent din Etiopia. Unii soldați nu au încercat să-și ascundă originea, spunându-le localnicilor că sunt din Eritreea.
Supraviețuitorii și martorii au spus organizației Amnesty International că forțele străine au tras intenționat în civili începând cu ziua de 28 noiembrie. Majoritatea nu erau înarmați și fugeau de soldați înainte să fie împușcați.
Ziua următoare, pe 29 noiembrie, soldații din Eritreea ar fi tras în cei care încercau să îndepărteze din stradă cadavrele celor uciși. Totodată, soldații au făcut raiduri în casele oamenilor, adunând și ucigând bărbați, adolescenți și femei.
Cei intervievați au spus numele celor pe care îi cunoșteau și care fuseseră uciși, iar Amnesty International a adunat numele a peste 240 de victime.
Organizația umanitară nu a reușit să verifice bilanțul total, însă coroborând mărturiile martorilor și dovezile adunate, estimarea că sute de oameni au fost uciși devine plauzibilă.
Îngroparea victimelor în gropi comune
Cele mai multe cadavre au fost îngropate pe 30 noiembrie, însă adunarea și îngroparea tuturor victimelor a durat câteva zile.
Localnicii din Aksum spun că s-au oferit voluntari să transporte cadavrele, iar un bărbat spune că a transportat 45 de trupuri. Sute de oameni ar fi fost îngropați după masacru, iar localnicii au participat la slujbe și înmormântaări la mai multe biserici unde au fost făcute gropi comune.
Zilele trecute, un diacon local a spus că 800 de oameni au murit în acele zile.
Deprose Muchena, directorul Amnesty International pentru Africa de Sud și de Est, a acuzat trupele din Etiopia și Eritreea de crime de război și a cerut o investigație condusă de ONU. "Dovezile sunt grăitoare și conduc la o concluzie teribilă. Trupele din Etiopia și Eritreea s-au dedat la crime de război în timpul ofensivei asupra orașului Aksum", spune el. "Soldații din Eritreea au ucis sistematic sute de oameni cu sânge rece, ceea ce ar reprezinta crime împotriva umanității".
Sursa: DIGI24