Mărturisiri din secția de Terapie Intensivă: Majoritatea pacienților nu sunt vaccinați

  • 20 Octombrie 2021 08:33
Mărturisiri din secția de Terapie Intensivă: Majoritatea pacienților nu sunt vaccinați

Majoritatea pacienților internați la Terapie Intensivă nu sunt vaccinați, iar vaccinul anti-COVID-19 nu exclude definitiv prezența bolii, ci asigură o formă mai ușoară a acesteia. O spune șeful secției de Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, Victor Cojocaru. Potrivit medicului, la Spitalul Republican nu poate fi vorba despre pacienți care așteaptă pe holuri pentru a prinde un loc în Terapie Intensivă, ci despre un flux constant de pacienți care fie decedează, fie sunt externați, iar locul lor este preluat în scurt timp, notează IPN.

Potrivit șefului Terapiei Intensive de la Spitalul Republican, numărul mare de pacienți COVID pozitivi din ultima perioadă este explicat prin contagiozitatea sporită a tulpinii Delta, care face ravagii atât în rândul vârstnicilor, cât și al tinerilor și copiilor.

„Varianta Delta care este mult mai agresivă și are un răspuns al organismului hiperreactiv. Dacă la prima variantă a virusului se îmbolnăveau preponderent vârstnicii, cei cu comorbidități, acum avem mulți bolnavi tineri, adică organismul răspunde la infecție cu o hiperreactivitate, se apără de afecțiunea asta, răspunsul organismului fiind mult mai violent decât agresiunea primară. Astfel este atacată funcționalitatea celulelor. Dacă virusul pătrunde în celulă, situația devine mai gravă, asta depinde de sistemul imunitar și de doza de infectare. De aceea, chiar dacă va fi și 90% din populație vaccinată, măsurile generale de protecție trebuie să fie respectate, distanța socială, igiena mâinilor trebuie să ne intre în sânge ”, a spus profesorul Victor Cojocaru în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Potrivit profesorului, din numărul total de pacienți internați la Terapie Intensivă, majoritatea sunt nevaccinați. Mai mult, persoanele nevaccinate ajunse în Terapie Intensivă au șanse reduse de a câștiga lupta cu boala.

„Paturile de Terapie Intensivă sunt locuri de muncă foarte costisitoare. El include aparat de ventilație, aspirator, monitorizare invazivă. În Terapie Intensivă la 5-6 bolnavi este câte un medic și o asistentă medicală la 4 bolnavi. La moment, la Terapie Intensivă avem 48 de bolnavi cu COVID-19. La noi în Terapie Intensivă majoritatea bolnavilor sunt nevaccinați. Cazuri de deces a persoanelor vaccinate, practic, nu sunt. Vaccinul ajută organismul uman să treacă prin boală printr-o formă ușoară și duce la evitarea decesului. La cei vaccinați, având anticorpi, o bună parte din virus este distrusă atunci când el vine în circuit”, a mai spus Cojocaru.

Ieri, în Republica Moldova, din cauza infecției COVID-19 și-au pierdut viața 36 de oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
34,4
Cer senin
Umiditate:14 %
Vint:3,6 m/s
Thu
22
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
23
Arhivă Radio Chișinău