Mărturiile Valentinei Sturza, deportată de două ori în Siberia: În R. Moldova nici până în prezent deportații nu au putut să își recupereze integral bunurile și nici să obțină prejudicii morale
-
07 Iulie 2023 17:00
Deportată de două ori în Siberia, președinta de onoare a Asociației foștilor deportați și victime politice ale regimului comunist, Valentina Sturza, susține că în Republica Moldova nici până în prezent deportații nu au putut să își recupereze integral bunurile și nici să obțină prejudicii morale. Totodată, într-un interviu pentru Radio Chișinău, ea a reiterat necesitatea completării manualelor de istorie cu mai multă informație despre cele întâmplate atunci, pentru a nu uita ororile comise de exponenții regimului comunist în Basarabia.
„Noi atunci am fost deportați trei familii odată: sora mamei și fratele mamei – eram 15 persoane, și încă 15 persoane – alte familii. Și toate aceste 30 de persoane eram într-un singur vagon foarte mic. Nu cum sunt acum. I-am scris lui Putin, i-am scris lui Medvedev, măcar pentru prejudiciul moral să ni se restituie pentru cei 15 ani petrecuți în pustiurile Kazahstanului. Și nici un rezultat. Și am primit răspuns că nu Rusia este vinovată, ci Moldova. Adică Moldova ne-a deportat.”, își amintește Valentina Sturza.
Ce ar trebui să întreprindă acum autoritățile pentru a repara atât prejudiciul material cât și cel moral adus deportaților care au rămas atunci fără case, pământuri și lucruri personale?
„Să fie evaluat fiecare caz în parte, și fiecărei persoane să i se plătească compensații. Averea, pământurile de acum. A fost un decret emis de autorități, că pământurile nu se întorc, că ele sunt deja împărțite. Măcar pentru case, pentru tot ce a fost în casă, covoare, mobilă, desene.”
Ulterior ați putut demonstra că aceste bunuri vă aparțineau?
„Da. Prin acte. Când am fost deportați, o comisie din România a venit și a făcut inventarierea pe toate averile care au fost. Dar în casă nu au mai găsit nimic. Totul au fost furat de KGB-iștii care mi-au judecat părinții.”
Cum am putea reabilita memoria celor deportați și a reaminti oamenilor despre ororile regimului stalinist în Basarabia?
„Eu m-am adresat Ministerului Culturii și Educației ca în manualele de istorie să fie inclus un capitol în care să fie descrisă toată această tragedie în Basarabia. Turcii când veneau și luau bir și plecau, dar rușii când au venit și au luat și ei bir – au făcut-o în altă formă: prin deportări, prin împușcarea oamenilor în gulaguri, prin foamete organizată unde au murit peste 400 de mii de oameni basarabeni.”
Valentina Sturza a fost decorată ieri de președinta Maia Sandu cu Ordinul Republicii în contextul comemorării a 74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste.
În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni, pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate. Între anii 1941 și 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 de mii și 120 de mii.