Mărturiile unei moldovence blocate în Italia

  • 14 Martie 2020 11:41
Mărturiile unei moldovence blocate în Italia

Și-a planificat vacanța la copii în Italia pentru două săptămâni, dar va sta cel puțin o lună. Și aceasta, din cauza măsurilor întreprinse în legătură cu răspândirea coronavirusului de tip nou.

Acum s-a pomenit să stea doar în apartament, cu restricții de a ieși pe străzi, povestește moldoveanca Ludmila Costețchi, care se află acum în Parma, transmite IPN.

Femeia a ajuns în Italia pe 29 februarie. A venit să-și viziteze fiica, să petreacă timpul cu nepoțica. Și dacă în primele zile au mai ieșit la plimbări, în prima săptămână a lunii martie a fost instituit codul de alertă roșu, fiind introduse restricții pentru ieșirile în stradă. Sunt permise doar deplasările la serviciu, la magazine alimentare, în farmacii sau instituții medicale și doar cu condiția ca persoana să dețină actele necesare și o fișă epidimiologică.

Ludmila Costețchi povestește că, odată cu instituirea codului roșu, populația a dat dovadă de multă responsabilitate și a renunțat la ieșiri, cu excepția stațiilor de urgență. În magazine nu sunt lăsate să intre în același timp decât două persoane. Oamenii se străduiesc să-și facă provizii, pentru a evita ieșirile. Și în magazine, și în farmacii, tuturor le sunt oferite mănuși de unică folosință. De asemenea, pe străzi sau în transport este obligatorie purtarea măștilor de protecție. Străzile sunt patrulate de oamenii legii care atenționează trecătorii să nu se afle în  spații publice decât dacă au o urgență.

Femeia spune că urmărește cu atenție cum evoluează lucrurile, inclusiv în Republica Moldova. Azi urma să ajungă acasă, dar zborurile au fost suspendate, compania aeriană a anunțat-o că biletul i-a fost schimbat pentru data de 4 aprilie. Femeia spune că e plăcut să petreacă timpul cu fiica mai mare, dar acasă o așteaptă soțul și celălalt copil.

Zborurile din și spre Italia au fost sistate pe 12 martie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău