Marșul Unirii, în presa de la Chișinău
-
13 Iulie 2015 09:30
Revista presei din 13 iulie 2015
Timpul publică un reportaj foto de la Marșul Unirii. Peste 1500 de oamenii i-au așteptat, duminică, în Piața Universității, pe cei 1.000 de tineri basarabeni care au venit pe jos din Republica Moldova pentru a participa la marșul pentru unirea Moldovei cu România. Ei au fost primiți cu pâine, sare și flori. Tinerii basarabeni au venit îmbrăcați în costume naționale, ii și au purtat steagul României.
Adevărul îl citează pe președintele Klaus Iohannis care s-a declarat foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chișinău la București. Prin gestul lor temerar, ei au dovedit, cu toată forța unei generații care se simte profund europeană, că drumul nostru are o destinație comună. .. oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor regăsi într-o bună zi nu doar în Uniune, ci și în comuniune, a declarat președintele României.
Totodată, Klaus Iohannis a dat asigurări că va depune tot efortul pentru a împlini visul de a fi împreună în Europa, scrie și Evenimentul Zilei.
Ziarul Național relatează că la intrarea tinerilor basarabeni în Piața Universității, bucureștenii i-au aplaudat și s-a scandat „Unire", „România", „Chișinău și București, două inimi românești", „Bine ați venit acasă". Tinerii basarabeni au fost întâmpinați cu pâine, sare, apă și flori și au fost îmbrățișați de bucureștenii care i-au așteptat la Universitate. Platforma Unionistă Acțiunea 2012 solicită Președinției, Parlamentului și Guvernului României înființarea unor instituții care să gestioneze relația cu Republica Moldova, în vederea urgentării unirii celor două state.
Revenind la negocierile pentru putere de după alegerile locale, Ziarul Național scrie că ”pentru a putea alege președinții de raioane, consilierii locali au ignorat recomandările de la centru, aliindu-se și cu stânga, și cu dreapta. La aproape o lună de la alegerile locale din 14 iunie, mai bine de jumătate din raioanele din republică nu au încă un președinte de raion. Negocierile pentru formarea coalițiilor locale sunt dure. Deși, oficial, la Chișinău liderii politici le recomandă reprezentanților lor în consiliile raionale cum și cu cine să facă alianțe locale în teritoriu, consilierii își fac propriile calcule pentru a nu rămâne în opoziție”.