Marș al Memoriei și protest al veteranilor în centrul Capitalei. Astăzi sunt comemorate victimele Războiului din 1992

  • 02 Martie 2020 07:45
Marș al Memoriei și protest al veteranilor în centrul Capitalei. Astăzi sunt comemorate victimele Războiului din 1992

Astăzi au loc acțiuni de comemorare a Războiul din 1992. Tradițional, veteranii care au participat la luptele de la Nistru cu separatiștii susținuți de armata și structurile rusești, organizează un marș al memoriei, din Piața Marii Adunări Naționale, până la monumentul Maica îndurerată.

Totodată, Consiliul Național al Veteranilor de Război vor organiza un protest în Piața Marii Adunări Naționale. Veteranii acuză autoritățile că nu le respectă drepturile. Ei au înaintat, într-un protest pe 8 februarie, mai multe revendicări sociale, printre care asigurare medicală pentru voluntarii care au luptat în 1992, și pentru veteranii care au participat la alte războaie, un tratament de reabilitare gratuit pe an, bilete gratuite la sanatoriu o dată în an și medicamente gratuite pentru veterani și familiile lor. O altă solicitare este compensarea cu 50% a plăților la întreținere.

Foștii combatanți cer autorităților să instituie Ziua recunoștinței veteranilor de război, care să fie marcată anual pe 2 martie.

Amintim că pe 2 martie sunt comemorați ostașii căzuți în Războiul de la Nistru din 1992 pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În acțiunile de luptă și-au pierdut viața peste 300 de combatanți și peste 400 de civili. Zeci de persoane au fost date dispărute, iar câteva sute de oameni au fost răniți.

Acordul de încetare a focului a fost semnat la 21 iulie 1992 de către președinții de atunci ai Republici Moldova și Federației Ruse, Mircea Snegur și Boris Elțin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:73 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
21
Thu
23
Fri
23
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău