Maros Sefcovic, vicepreședinte al CE: „Vrem Ucraina în UE cât mai repede posibil”

  • 04 Martie 2022 19:15
Maros Sefcovic, vicepreședinte al CE: „Vrem Ucraina în UE cât mai repede posibil”

''Vrem Ucraina în interiorul Uniunii Europene cât mai repede posibil'', a declarat vineri Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene, după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut o integrare "fără întârziere" a țării sale în UE, potrivit AFP.

La nouă zile de la începutul invaziei ruse, este "important să le oferim asigurări (ucrainenilor): îi vedem în viitor în interiorul UE, la masa europeană", a insistat Sefcovic la Arles, în sudul Franței, unde se reunesc vineri cei 27 de miniștri ai afacerilor europene din blocul comunitar, transmite Agerpres.

Însă, într-o primă etapă, "trebuie să ne concentrăm pe ce este cel mai important: să ajutăm Ucraina în lupta sa împotriva inamicului săi să îi oferim toată asistența posibilă", a adăugat el.

Marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut integrarea "fără întârziere" a țării sale în UE, făcând apel la europeni "să arate că sunt alături de Ucraina".

Uniunea Europeană "va fi mult mai puternică având Ucraina în interiorul său (...) Fără dvs., Ucraina ar fi singură", a declarat el prin videoconferință într-o intervenție în Parlamentul European, reunit la Bruxelles într-o sesiune extraordinară.

"Ne luptăm pentru supraviețuirea noastră (...), dar ne luptăm de asemenea pentru a fi membri egali în drepturi ai Europei (...) Prin urmare, arătați că sunteți alături de noi, arătați că nu ne abandonați și că sunteți cu adevărat europeni", a pledat el, în ovațiile eurodeputaților.

"Trebuie să avem o solidaritate imediată cu Ucraina", "este urgent acest lucru", iar asta înseamnă sancțiuni împotriva Rusiei și o "solidaritate directă" cu Kievul pe plan umanitar și militar, a comentat vineri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE.

Integrarea Ucrainei în UE înseamnă "un semnal, o perspectivă, care oricum va dura mai mulți ani", a spus el într-o conferință de presă.

"Nu suntem încă la capătul acestei discuții. Toată lumea (miniștrii prezenți la Arles - n.r.) a spus că trebuie luate în considerare diferitele opțiuni. Există nuanțe în sensibilități, în expresii", a adăugat Beaune.

Nu există nicio procedură de integrare rapidă ca atare, iar aderarea la UE este un proces lung, care presupuse apropierea legislației țării candidate de dreptul european. De asemenea, este nevoie de negocieri complexe pe numeroase subiecte și criterii dificil de respectat de o țară aflată în război, cum ar fi stabilitatea politică și o economie de piață viabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău