Marko Șevcenko: Mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin se referă la cazurile legate de răpire și deportare a copiilor ucraineni din zona de ocupație de către Federația Rusă
-
21 Martie 2023 15:11
La sfârșitul săptămânii trecute, Curtea Penală Internațională de la Haga a emis mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. Acest caz a demonstrat că este vorba despre un eveniment cu mare potențial de a schimba situația în care se află acum Ucraina. Experții spun că mandatul de arestare este unul istoric. Subiectul a fost discutat astăzi, 21 martie, în cadrul dezbaterii publice de la IPN cu tema: „Mandat de arestare pentru Putin: efecte pentru Rusia, Ucraina, Moldova și Europa”, organizată de Agenția de Presă IPN, transmite Radio Chișinău.
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri, 17 martie, un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru „crimele de război comise în Ucraina”.
Mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin se referă la cazurile legate de răpire și deportare a copiilor ucraineni din zona de ocupație de către Federația Rusă, a precizat ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko. În opinia oficialului, trebuie să fie emise mai multe mandate de arestare, de aceea, în atenția Curții Penale Internaționale rămân și alte crime și atrocități comise:
„Crimele sunt enorme. Dovezile colectate de către Procuratura Generală a Ucrainei sunt foarte multe. Avem dosare legate de 16 mii de copii furați de la părinții lor. Sunt dosare care au fost depuse la Curtea Internațională de la Haga de către Procuratura Generală a Ucrainei, iar în baza lor a urmat decizia. După acest mandat cel mai clar mesaj a fost adus de Președintele Volodimir Zelenski, care a spus că decizia curții de la Haga este o decizie istorică care deschide calea spre procesele istorice de pedepsirea celor vinovați în crime de război și crime împotriva comunității. Este un punct de cristalizare a tuturor proceselor și pozițiilor țărilor din toată lumea. Cel puțin a celor 123 de țări semnatari de statutul de la Roma”, susține ambasadorul.
Expertul Igor Boțan a accentuat că acum există dovezi suficiente pentru ca acestea să fie dezbătute în fața instanței. Potrivit expertului, pentru prima dată în istorie o țară membră a Consiliului de Securitate al ONU cu drept de veto a nimerit în această situație:
„S-a dovedit că Curtea Penală Internațională are competență. Putem presupune că președintele Putin ar trebui să aibă statutul procesual de inculpat. Asta înseamnă că deja au fost trecute toate treptele și persoana inculpată deja apare în fața instanței. Va fi un proces de durată, dar contează începutul pentru că acest început creează niște circumstanțe noi și nebănuite. Dacă crimele au fost săvârșite pe teritoriului unei țări care recunoaște jurisdicția atunci cei care au comis crimele sunt pedepsiți și nu mai poate avea loc niciun fel de tranzacție politico-juridică. Lucrurile pentru Rusia devin foarte sumbre, dezvoltarea economică a Rusiei va avea de suferit foarte mult. Acum acest mandat de arest este punctul de bifurcație pe care dacă l-am trecut întoarcere înapoi nu există”, a spus Igor Boțan.
După emiterea acestui mandat de Curtea Penală Internațională, peste 120 de țări au obligația de a-l aresta pe președintele rus Vladimir Putin.