Mark Rutte va deveni noul secretar general al NATO
-
20 Iunie 16:48
Premierul demisionar olandez Mark Rutte va deveni cel de-al 14-lea secretar general al NATO, după ce contracandidatul său, președintele român Klaus Iohannis, i-a notificat pe aliați că se retrage din competiție, iar Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a pronunțat în favoarea susținerii de către România a candidaturii lui Mark Rutte.
Prim-ministru al Olandei din anul 2010, Mark Rutte este în funcție de 14 ani, fiind alături de premierul maghiar Viktor Orban cel mai longeviv lider din Uniunea Europeană și din NATO, scrie Caleaeuropeana.ro.
Așadar, Rutte va prelua conducerea NATO la 1 octombrie 2024, într-un moment critic, cu puțin peste o lună înainte de alegerile din SUA, care vor influența soarta Alianței militare care a servit drept cea mai de succes măsură de descurajare a Europei de Est în fața unei Rusii agresive.
Președintele Klaus Iohannis a informat, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării că „i-a anunțat pe aliații din cadrul NATO, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra retragerii candidaturii sale pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale după ședința CSAT.
„Președintele Klaus Iohannis a solicitat membrilor Consiliului să se pronunțe cu privire la candidatura lui Mark Rutte pentru funcția de Secretar General al NATO, aceștia declarându-se în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez”, se mai arată în comunicat.
Premierul olandez Mark Rutte a primit luni și marți (17 și 18 iunie) susținerea Ungariei și a Slovaciei, printre ultimele țări care se mai opuneau candidaturii sale la funcția de secretar general al NATO. Numirea unui nou șef al NATO necesită un consens din partea tuturor celor 32 de membri ai Alianței.
Sprijinul Ungariei a venit după o întrevedere pe care Rutte a avut-o la Bruxelles cu premierul maghiar Viktor Orban, materializată cu o scrisoare semnată de premierul olandez prin care acesta se angajează să nu includă Ungaria în sprijinul Alianței pentru Ucraina dacă va fi numit secretar general al NATO.
După aceste anunțuri, și secretarul general în exercițiu, Jens Stoltenberg, și-a exprimat sprijinul pentru Rutte în a-l succeda în funcție.
Al doilea cel mai longeviv secretar general din istoria Alianței, Jens Stoltenberg, este în funcție din 2014 și urmează să se retragă în octombrie 2024. Mandatul său a fost prelungit în iulie 2023 pentru a patra oară, deoarece țările membre ale Alianței au ales să rămână cu un lider experimentat, în loc să încerce să ajungă la un acord asupra unui succesor, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina face ravagii la ușa NATO.
Succesorul lui Jens Stoltenberg la șefia Alianței ar trebui anunțat la summitul aniversar al NATO de la Washington, din perioada 9-11 iulie.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 12 martie a.c. că a decis să intre în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, evocând momentul important al marcării a 20 de ani de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, pilonul de stabilitate și securitate reprezentat de România pe flancul estic prin alocarea a 2% și a 2,5% din PIB pentru apărare, sprijinul pentru Ucraina, dar și contribuție valoroasă a Europei de Est în discuțiile și deciziile adoptate în cadrul NATO.