Mark Hamill revine în rolul Luke Skywalker după 34 de ani, cu o schimbare neașteptată

  • 14 Decembrie 2017 15:21
Mark Hamill revine în rolul Luke Skywalker după 34 de ani, cu o schimbare neașteptată

Actorul american Mark Hamill se întoarce, după nu mai puțin de 34 de ani, în rolul Luke Skywalker în episodul al VIII-lea al celebrei saga "Star Wars", care i-a adus celebritatea mondială încă de la vârsta de 16 ani. După o apariție cu totul efemeră în "The Force Awakens", Mark Hamill are de această dată un rol central în "The Last Jedi", deși bătrânul Luke Skywalker l-a surprins pe actorul titular, care s-a declarat "înmărmurit" de modul în care a evoluat personajul.

Ca milioane de fani din întreaga lume, Mark Hamill a așteptat și el cu nerăbdare să-l vadă din nou în acțiune pe legendarul personaj Luke Skywalker. În filmul "Star Wars: The Force Awakens" din 2015 - care reia acțiunea celebrei saga din momentul în care a lăsat-o în "Return of the Jedi" (1983) - celebrul cavaler Jedi a avut o apariție de doar câteva secunde la finalul filmului, chiar înainte de generic. În episodul al VIII-lea, "Star Wars: The Last Jedi", personajul va fi unul cât se poate de central, dar nu așa cum se așteaptă toată lumea, scrie revista People pe site-ul său, cu câteva zile înainte de lansarea filmului de vineri.

În interviul acordat revistei, Hamill afirmă că se aștepta să facă mult mai mult în "The Force Awakens", plecând de la schițele poveștii pe care le văzuse după ce a semnat un contract pentru reluarea rolului său emblematic. Povestea nu a mers însă în direcția în care credea el. "Într-un fel a fost o binecuvântare deghizată pentru că am avut parte de toată distracția participării, fără presiunea de a trebui să fac ceva substanțial. De data asta însă este ceva diferit", a declarat el pentru suplimentul special al People intitulat "Star Wars: The Ultimate Guide to The Last Jedi".

Rolul său din "The Last Jedi" nu a fost însă unul scutit de controverse. Mark Hamill a fost citat în luna mai a acestui an cu afirmația că are dezacorduri fundamentale cu regizorul "Star Wars: The Last Jedi", Rian Johnson, în privința direcției spre care se îndreaptă personajul său Luke Skywalker în noul film al francizei. Totuși, relatează CinemaBlend, actorul a clarificat mai târziu declarația, afirmând că nu a înțeles de la început ideea lui Johnson despre personajul său dar că, odată ce acest lucru s-a întâmplat, a fost total de acord cu ea.

"Am fost citat că i-aș fi spus lui Ryan că sunt într-un dezacord fundamental cu tot ce a decis despre Luke, dar este inabil formulat. Am fost de fapt surprins să văd cum îl percepea el pe Luke. Și mi-a luat ceva timp să înțeleg modul lui de a gândi, dar apoi a devenit o experiență palpitantă și sper că așa va fi și pentru public", a declarat actorul, potrivit sursei citate.

Imediat s-a speculat că motivul neînțelegerilor ar fi latura sumbră a lui Skywalker, o schimbare de perspectivă asupra personajului cu care Hamill nu ar fi fost de acord. Actorul explică situația în interviul pentru People. "Luke spune: 'A venit timpul ca Jedi să dispară'. Asta vine de la cel mai optimist personaj din trilogia originală. Am fost înmărmurit!", a povestit el.

Ce i-a făcut pe Luke și pe Hamill - care glumește afirmând "sunt bătrân, amar și izolat, la fel ca Luke" - să o ia pe această cale întunecată după "Return of the Jedi" (1983)? Este o întrebare la care numai filmul va răspunde, pentru că tot ce ține de acțiunea propriu-zisă a "Star Wars: The Last Jedi" a fost tot timpul înconjurat de cel mai mare secret.

Totuși, după avanpremiera europeană de la Londra de marți, fanii din lumea întreagă știu ceva mai mult despre acțiunea din ultimul episod al foarte popularei saga stelare. Astfel, relatează Reuters, în noul episod Rey (Daisy Ridley) încearcă cu disperare să-l convingă pe Luke, care s-a izolat pe o insulă și a renunțat la calea Jedi, să se alăture luptei rebelilor, care încep să-și piardă speranța în lupta împotriva puternicului Prim Ordin, condus de tiranicul lider suprem Snoke (Andy Serkis).

Regizorul Rian Johnson aduce din nou în prim-plan Forța, energia supranaturală care circulă prin întreaga galaxie și pe care tânărul Luke a învățat să o folosească în "The Empire Strikes Back", sub instruirea maestrului Jedi Yoda. Luke cel mai în vârstă a respins Forța și pe Jedi după ce unul din foștii săi ucenici, Ben Solo (Adam Driver), a apucat-o pe calea întunecată a Forței.

"Personajele pozitive se lovesc de un zid și toată lumea se confruntă cu provocări la care nu se aștepta", a spus Mark Hamill cu prilejul avanpremierei de la Londra.

Rey începe să folosească Forța și află că aceasta îl conectează cu Ben prin intermediul unor viziuni. Ea încearcă să-l convingă pe acesta, devenit personajul negativ Kylo Ren, să îmbrățișeze calea luminoasă a Forței, în timp ce el încearcă să o atragă de partea întunecată.

Este o parte din intriga noului film, despre care Mark Hamill a declarat pentru site-ul starwars.com, într-un interviu din luna septembrie: "Toată lumea spune: 'Oh, trebuie să fie atât de distractiv să te întorci în 'Star Wars'. Da, este distractiv, dar este în același timp foarte intimidant și aproape terifiant, pentru că este pur și simplu prea mare ca să te simți relaxat".

Pentru a da o idee despre magnitudinea filmului, actorul a vorbit despre faptul că la o singură secvență au participat nu mai puțin de 150 de actori, dintre care mulți machiați ca extratereștri, afirmând că numai acea scenă a avut probabil un cost de o sută de ori mai mare decât ultima peliculă în care a jucat, "Brigsby Bear" (2017).

"A fost cu siguranță unul dintre cele mai opulente platouri pe care mi-a fost dat să pășesc vreodată. Am fost fascinat nu numai de scenele în care am jucat. Când am avut timp liber am fost și m-am uitat la toți acei actori și la diferite scene. Iar cantitatea aceea de talent nu este pur și simplu cunoscută... De aceea genericul de la sfârșit durează o oră și jumătate. Sunt necesari mii de oameni pentru a realiza cu succes o epopee de asemenea magnitudine", a declarat actorul în interviu.

Actorul a rememorat faptul că a interpretat, împreună cu Harrison Ford, o singură scenă în proba pentru rolul viitorului personaj central al "Star Wars" iar din acest motiv nu știa prea multe despre viitorul film.

"Când în cele din urmă am primit rolul și mi-au trimis scenariul, locuiam singur într-o casă cu un singur dormitor de pe plaja din Malibu. Am primit scenariul și m-am așezat să-l citesc, îmi amintesc că stăteam cu scaunul îndreptat spre ocean. Am dat prima pagină și am văzut titlul: 'Aventurile lui Luke Starkiller, așa cum apar ele în jurnalul lui Whills, Saga nr. 1: Star Wars', Și mi-am spus: 'Stai puțin... ' Pentru că atunci când am dat proba am crezut că Harrison va deține rolul principal și că eu urma să fiu un fel de mână dreaptă a lui. Însă pe măsură ce am citit mi-am spus: 'Stai puțin... Nu eu am dat probă pentru rolul Luke Starkiller? Trebuie să fie o greșeală'", a povestit actorul cu umor.

El a mărturisit că lumea fantasmagorică de creaturi, roboți, eroi și ticăloși l-a făcut să se gândească la "Vrăjitorul din Oz", care era filmul său favorit. De asemenea, s-a întrebat cum aveau să capete viață pe ecran navele spațiale, vehiculele care plutesc sau sabiile laser.

Întrebat cum s-a simțit să se întoarcă în pielea unui personaj după peste 30 de ani, el a răspuns că meseria lui este, atunci când citește un scenariu, să-și dea seama ce trebuie să facă personajul lui pentru ca povestea să devină un film de succes.

Mark Hamill mărturisește că a fi din nou implicat în saga "Star Wars" este, la câteva zeci de ani după trilogia inițială, "un mare dar".

"Oamenii mă întreabă dacă sunt îngrijorat că voi fi ținut minte pentru un sigur personaj, Luke Skywalker. Iar eu le răspund că, pentru cineva care nu se aștepta să fie ținut minte deloc, este un câștig neașteptat", a spus el.

"Oamenii simt că te cunosc, că faci parte din familia lor. Îți spun poveștile lor despre cum 'mi-am întâlnit soția la coadă la Empire și am avut un copil până la Return of the Jedi și l-am numit Luke'. Este cu adevărat emoționant. La mine acasă nu am memento-uri de la toate filmele. Nu este ceva cu care să mă confrunt în fiecare zi. Așa că, atunci când merg undeva precum New York Comic Con și stau în fața a mii de oameni, mă simt ca și cum aș avea o experiență extracorporală. Este ca și cum ai observa pe altcineva pe covorul roșu (...) Este greu să înțelegi că ai avut un efect atât de pozitiv asupra cuiva. Nu este ceva despre care să cred că este de la sine înțeles și de aceea îi iubesc pe fani atât de mult. Dacă nu ar fi fost ei, nu m-aș afla acum aici", a mai spus actorul în interviul pentru starwars.com.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău