Marius Lazurca: Îndemnăm partidele parlamentare să formeze cu repeziciune o nouă majoritate

  • 01 Decembrie 2015 09:57
Marius Lazurca: Îndemnăm partidele parlamentare să formeze cu repeziciune o nouă majoritate

Interviu cu Excelența Sa, Marius Lazurca, Ambasadorul României în Republica Moldova

Radio Chișinău: Va multumim ca ati acceptat sa fiti alaturi in aceasta zi speciala, de ziua Nationala a Romaniei si dupa cum sunteti tot timpul alaturi de ascultatorii Radio Chisinau.  Recent, premierul ales Dacian Ciolos , intr-o discutie telefonica cu presedintele Nicolae Timofti a acceptat sa vina in Republica Moldova. Vreau sa va intreb daca este stabilita data exacta cand urmeaza sa vina sau ar urma sa vina in Republica Moldova?

Marius Lazurca: Da, e o informatie de natura publica faptul ca la initiativa presedintelui Nicolae Timofti a avut loc recent o convorbire telefonica intre cei doi inalti demnitari, -presedintele Republicii Moldova pe de o parte si premierul Dacian Ciolos de alta parte. Nu as rezuma aceasta convorbire la chestiunea unei vizite pe care premierul Romaniei ar urma sa o faca, fiindca desigur, asa si cum s-a putut vedea din comunicatul de presa, s-au discutat mai multe teme, cum e si firesc. In ceea ce priveste o vizita (sigur ca nu pot vorbi in numele premierului), astept, ca ambasador, ca din partea cabinetului Dacian Ciolos sa ni se furnizeze mai multe date de natura tehnica cu privire la aceasta vizita. Fara indoiala, ea se va produce atunci cand conditiile o vor permite si atunci cand ceea ce ne dorim sa facem impreuna se va putea face - o colaborare intre premierul Romaniei si premierul Republicii Moldova, intre Guvernul Romaniei si viitorul Guvern al Republicii Moldova, atunci cand toate instrumentele colaborarii bilaterale vor exista si vor fi deplin functionale.

Radio Chisinau: Stim ca printre principalele prioritati subliniate in agenda noului guvern de la Bucuresti, in materie de politica externa, Republica Moldova reprezinta in continuare o prioritate si Guvernul de la Bucuresti si-a asumat sa sprijine procesul de integrare europeana . Credeți ca țara noastră, așa cum se fac auzite în ultima perioadă tot mai multe voci și tot mai hotărâte, și-a pierdut credibilitatea în fața oficialilor europeni în general, dar mai ales în ochii României. Cum am putea recâștiga această credibilitate?

Marius Lazurca: Dati-mi voie sa nu comentez vocile acuzatoare la adresa guvernantilor de la Chisinau trecuri sau actuali. E o evaluare pe care eu ca ambasador nu mi-o pot permite, nici asuma, nici comenta. Ceea ce as spune se refera cumva la unul dintre adevarurile simple ale vietii politice de oriunde, asadar indraznesc sa spun si din Republica Moldova . Si anume ca intre politicieni si cetateni trebuie sa existe un pact de incredere , in fond asa actioneaza viata democratica, democratia reprezentativa prin care cei care au cu adevarat puterea si anume poporul nu o exercita in mod direct , ci prin reprezentantii pe care ii voteaza si in care isi plaseaza increderea. Asadar, increderea e importanta sau credibilitatea, ca sa folosesc cuvântul utilizat de dvs, importanta pentru orice societate care se doreste democratica si atunci cand creditul initial de incredere scade, politicienii trebuie sa fie alertati, sa incerce sa restabileasca in primul rand cu proprii cetateni aceasta legatura . E limpede ca aceasta incredere s-a erodat, din ratiuni de multe ori obiective si ca deterioararea acestei legaturi de incredere s-a vadit prin nelinistea sociala pe care am putut-o vedea, la care am asistat in ultimele luni, aproape un an de zile. Asta mi se pare mai important sa spun acum, si anume ca aceasta legatura e esentiala in primul rand cu proprii cetateni si mai putin cu partenerii externi, asta mi se pare prioritar pentru clasa politica de la Chisinau sa incerce sa faca si, fara indoiala, viitorul guvern care se va constitui va reprezenta un test cu privire la recladirea acestui pact de neincredere. Daca ar fi sa imi permit un sfat, ar fi ca politicienii de la Chisinau sa ia in serios tocmai test, felul in care vor reusi sa regrupeze in Parlament o majoritate, sa construiasca pe baza acestei majoritati un guvern  onorabil, un guvern integru , un guvern credibil. Iar daca lucrul asta se va intampla, populatia va semnala increderea recastigata in politicieni.

Radio Chișinău: România este printre principalii parteneri economici al Republicii Moldova și principalul donator. Aș vrea să trecem în revistă cele mai importante proiecte pe care România le-a implementat cu succes în Republica Moldova în ultima perioadă.

Marius Lazurca: Lista risca sa fie foarte lunga si ne-ar lua multa vreme sa trecem in revista toate proiectele pe care Romania si Republica Moldova (întotdeauna vorbesc împreuna de cele doua țări când mă refer la asistenta României)  au decis sa le pună în practică, mai cu seamă începând cu ultimii ani. Dacă ar fi să construiesc un soi de figură de stil, aș spune că principalul nostru proiect este Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. A fost instrumentul juridic, politic și, de asemenea, economic, care a ghidat acțiunea României în Republica Moldova. Chișinăul a decis să intre într-o relație mai aprofundată, mai dinamică, mai ambițioasă cu Uniunea Europeana, într-o relație care s-ar traduce prin integrare economica și asociere politică, semnând acordul de asociere cu ambii versanți ai acordului - și cel politic, și cel economic. Sigur, că semnând acest document, Republica Moldova a început o cale pe care trebuie în continuare să o parcurgă. O cale pe care o poate parcurge desigur și singura, dar cu mai multa greutate, și pe care o va parcurge așadar mai ușor, dacă va avea parteneri. România a dorit sa fie partenerul Republicii Moldova în această călătorie, către o relație de integrare economica în UE și de asociere politica cât mai deplină cu UE. Așadar, tot ceea ce am facut - de la gazoductul Iasi Ungheni si etapele care urmeaza acestui proiect, gradinitile, dotarile Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare cu instrumente de asigurare a calitatii produselor, - toate proiectele pe care le-am gandit s-au inscris in aceasta logica a apropierii Republicii Moldova de UE.

Radio Chișinău: În ultimii ani România a investit milioane de euro în proiecte precum renovarea grădinițelor, instituțiilor culturale, donații de microbuze… Cât de mulțumit sunteți de modul în care au fost implementate?

Marius Lazurca: Da, sunt proiecte care merg foarte bine, in special grantul pe care Romania l-a dedicat refacerii, dotarii si modernizarii gradinitelor din Republica Moldova. Îmi face placere sa felicit  din nou Fondul de Investitii Sociale din Moldova pentru felul promt si integru în care a inteles sa utilizeze aceste fonduri. Alte proiecte care au acumulat din pacate intarzieri care, nu va ascund, ne ingrijoreaza, fiindca mentinem o monitorizare foarte precisa si foarte atenta a fondurilor noastre care sunt utilizate. De pilda, suntem suprinsi de incetineala cu care etapele premergatoare, tehnice a proiectelor de restaurare a Salii cu Orga si Muzeului National de Arta din Chisinau, se desfasoara. Profit de bunavointa Radio Chisinau de a lua acest interviu, pentru a indemna inca o data Ministerul Culturii de la Chisinau sa dinamizeze inca mai mult punerea in practica a acestor proiecte. Am bucuria sa vorbesc in termeni elogiosi despre, de pilda, felul in care Institutului Mamei si a Copilului din Chisinau utilizeaza sprijinul nostru, un sprijin important care asigura familiilor din Republica Moldova conditii cat mai bune, pentru aducerea pe lume  a unor copii sanatosi.

 

Radio Chisinau: Un alt subiect pe care aș vrea să-l abordăm sunt proiectele energetice între cele două state, subiect care devine tot mai important în contextul conflictului dintre Ucraina li Rusia și în condițiile în care Republica Moldova depinde integral de gazul rusesc. Pe când să ne așteptăm la exportul de gaze și cât de posibilă ar fi prelungirea gazoductului Iași-Ungheni până la Chișinău, astfel încât să devină o adevărată alternativă la gazul rusesc?

 Marius Lazurca: Da, aicea as reaminti faptul ca premierii de atunci ai Romaniei si Republicii Moldova, Victor Ponta pe de o parte si Chiril Gaburici pe de alta parte, au semnat un memorandum pe care au asezat pe hartie intr-o ordine de prioritate, angajamentele noastre comune in acest domeniu. E vorba de un document public care a fost aprobat si care a devenit oficial si un instrument de lucru bilateral in urma acestor operatiuni, un document asadar accesibil publicului. Potrivit acestui memorandum, avem in domeniul energetic doua sectoare de care ne vom ocupa in anii urmatori, sectorul gazului si sectorul interconectarii rețelelor electrice din Romania si din Republica Moldova. In domeniul gazului, dupa gazoductului Iasi-Ungheni, care exista si e functional, ne vom ocupa impreuna de prelungirea magistralei de gaz de la Ungheni la Chisinau, unde exista cel mai important numar de clienti casnici si industriali pentru acest gaz. De asemenea, Romania isi va adapta reteaua interna de gaz exigentelor tehnice, parametrilor necesari proiectului de interconectare cu Republica Moldova. Pe intelesul tuturor, foarte simplu: Romania trebuie sa se asigure ca este capabila sa aduca o cantitate suficienta de mare de gaz, la o presiune suficient de mare la frontiera cu Republica Moldova, si pentru asta avem nevoie de niste lucrari costisitoare de adaptare a propriei noastre retele la nevoile acestui proiect. Asta in domeniul gazelor. În domeniul energiei electrice avem in proiect constructia a trei linii de inalta tensiune, de 400 de kw-olti, - o linie intre Isaccea si Vulcanesti cu prelungirea de la Vulcanesti spre Chisinau, de asemenea dorim o linie intre Iasi si Ungheni, si o alta linie, tot de inalta tensiune, intre Suceava si Balti. Astfel, prin aceste trei punti energetice intre statele noastre, adaugand si niste statii back-to-back pentru functionalizarea, daca doriti, acestor legaturi, sistemele noastre energetice vor fi interconectate, iar Republica Moldova va fi in situatia, - fie in ceea ce priveste gazul, fie in ceea ce priveste energia electrica - sa poata sa isi aleaga furnizorii. Asadar, daca energia electrica va fi mai ieftina cum se intampla in momentul de fata, sa o cumpere din Romania, daca va fi mai ieftina in alta parte, sa o cumpere de acolo, astfel incat beneficiarul final, clientul, - fie casnic, fie industrial - sa beneficieze de pretul cel mai bun.

Radio Chisinau: Domnule ambasador, aceste proiecte au fost inscrise, cum ati mentionat dumneavoastra, in memorandului semnat in mai, atunci cand a venit premierul Victor Ponta aici in Republica Moldova. Vreau să vă întreb dacă in acest memorandum sunt stabilite și anumite termene și dacă mai credeti in valabilitatea acestor termene?

Marius Lazurca: Eu cred ca am reusit in ultimii ani, sau sper sa fi reusit sa imi fi stabilit in Republica Moldova, reputatia unui om credincios. Cred, asadar, in aceste termene. Îmi păstrez optimismul ca guvernele noastre vor reusi sa isi mentina ambitia si energia de a urma aceasta cale asa cum am definit-o noi in acest memorandum. Sigur ca e nevoie de doi pentru un dans cum se zice. Sigur ca Guvernul Romaniei, oricât de binevoitor ar fi, nu poate lucra singur la proiecte care implica doua state. De aceea, inclusiv pentru a ne mentine in interiorul acestor termene, acestor scadente pe care le-am definit impreuna, noi indemnam partidele parlamentare din Republica Moldova sa formeze cu repeziciune noua majoritate care sa poata sa isi asume si ea aceste obiective si care sa indemne viitorul guvern sa respecte aceste angajamente.

Radio Chișinău: Cum vedeți raporturile București - Chișinău în perspectivă ?

Marius Lazurca:Le vad bine, nu am nici un motiv sa le vad mai umbrite sau mai intunecate decat in alta parte .Atmosfera de cordialitate si de prietenie, si de bunavointa s-a mentinut. Sigur ca, nu numai de atmosfera si de sentimente e nevoie intre doua state. E nevoie si de proiecte  care sa se hraneasca tocmai din aceasta bunavointa, dar aceste proiecte se incredinteaza unor guverne si inca o data imi dati ocazia sa imi repet mesajul pe care l-am mai spus in cadrul acestui interviu: si anume ca speram ca intregul portofoliu al proiectelor noastre sa poata fi cat mai repede discutat intre actualul premier al Romaniei si viitorul premier al Repub;icii Moldova, intre actualul ministru al energiei al Romaniei si viitorul ministru al energiei din Republica Moldova, intre actualul ministru al economiei al Romaniei si viitorul ministru al economiei al Republicii Moldova, la nivelul actualului executiv de la Bucuresti cu viitorul executiv de la Chisinau.

Radio Chișinău: Ce se poate spune în general despre colaborarea economică comercială și în ce condiții Republica Moldova ar putea deveni mai atractivă pentru investițiile românești?

Marius Lazurca: Despre colaborarea pe linie economica si comerciala se pot spune multe lucruri si multe lucruri bune. De exemplu, de faptul ca intre 2010 si 2015 volumul si valoarea, as indrazni sa spun, si calitatea marfurilor pe care prin comert le-am schimbat intre noi au crescut foarte mult. Daca in 2010 aveam un comert bilateral de peste 600 de milioane de dolari, acum depășim un milliard și 600 de milioane de dolari. Ma refer aici la statisticile anuale din 2014. E prea curand sa vorbim despre 2015, insa vom reusi cu certitudine sa depasim cifra de un milliard de dolari chiar daca va trebuie sa constatam ca raporturile comerciale dintre noi au inregistrat un usor recul in 2015. In ce priveste investitiile romanesti in Republica Moldova, sigur ca suntem foarte intersati de procesul de privatizare din Republica Moldova. Ne dorim ca Romania, care este déjà un actor politic si economic semnificativ in Republica Moldova, sa devina unul si mai important. Ne intereseaza sectoarele cheie din economia Republicii Moldova si aicea as vorbi despre sectorul energetic. Romania este o tara care are o traditie indelungata a resusrelor energetice si a energiei. Producem mai multa energie decat utilizam , iar trendul va consolida in anii ce urmeaza acest statut al Romaniei. De aceea, suntem in cautarea de noi piete de desfacere pentru energia noastra, iar Republica Moldova e o piata naturala pentru noi. De aceea, companiile romanesti importante din acest domeniu isi doresc sa joace un rol mai important pe piata energiei din Republica Moldova, participand cu succes, credem noi, la viitoarele privatizari strategice din acest domeniu. Speram ca viitorul guvern de la Chisinau sa aiba o atitudine binevoitoare fata de aceste asteptari si sa constatam peste o vreme ca companii inportante din Romania au devenit importante si in Republica Moldova in acest domeniu energetic. De asemenea, ne dorim, ca dupa intrarea acestor companii sau altor companii, ele sa se simta in siguranta aici. Investitiile lor sa fie la adapostul unui cadru legal si al unor institutii de aplicare a legii care sa functioneze potrivit normelor de reglementare ale statului de drept.

Radio Chisinau: Cum vedeti rolul mass-media romanesti in Republica Moldova?

Marius Lazurca:Acuma, imi cereti intr-un fel sa va laud, sa laud Radio Chisinau, si o fac cu placere, fiindca intr-adevar dvs, intr-un fel, ilustrati un model, model pe care il ilustreaza si TVR Moldova. Modelul pe care eu il intrevad intre experienta Radio Chisinau si TVR Moldova este acela al unor institutii media prestigioase din Romania care decid sa isi construiasca reprezentante locale in Republica Moldova. Isi propun sa investeasca fonduri, experienta, resurse umane  pentru a crea continut informativ local, pentru a raspunde astfel asteptarilor publicului din Republica Moldova, care are nevoie, si a semnalat aceasta nevoie, de o mass-media europeana. Sigur ca inceputurile sunt promitatoare si timide deopotriva, sigur ca Romania si-ar dori ca intreaga presa romaneasca sa urmeze acest model. Pe de alta parte, daca avem o oarecare influenta asupra institutiilor publice - Radio Romania Actualitati, TVR - nu se poate spune acelasi lucru despre capacitatea noastra de a influenta organele private de media. Ceea ce noi incercam sa facem este ca printr-un flux informativ continuu, ca prin analiza sa demonstram cat este de interesanta Republica Moldova pentru publicul din Romania. Cat este de relevantă Republica Moldova, viata politica de aici, viața culturala, viata academica, viata sociala pentru publicul romanesc in general, iar daca mass media va admite acest lucru - si anume ca Republica Moldova e interesanta pentru publicul din Romania, - vor incepe sa transmita din ce in ce mai multe materiale si, probabil, se vor gandi si la deschiderea unor reprezentante locale. Am constatat si niste esecuri. Din pacate doua publicatii prestigioase din Romania nu mai apar pe hartie in Republica Moldova, continua sa apara pe internet, e regretabil., dar in acelasi timp de inteles . De asta presa noastra ar trebui sa fie mai prezenta decat déjà este in Republica Moldova,  fiinda Republica Moldova e interesanta pentru publicul romanesc si  fiindcă avem o raspundere de europenizare, inclusiv la nivelul mass-media. Trebuie sa reprezentam acele voci in care Republica Moldova e binevenita.

Radio Chișinău:Un mesaj de felicitare pentru cetățenii Republicii Moldova de Ziua României? Un mesaj de felicitare pentru Radio Chișinău?

Marius Lazurca:Dati-mi voie sa ma adresez mai intai cetatenilor Republicii Moldova si sa le spun ca ma simt cu adevarat norocos sa pot sarbatori, iata, pentru a sasea oara Ziua Nationala a Romaniei in Republica Moldova, un loc unde aceasta sarbatoare are o caldura si are o aroma, daca termenul vi se pare potrivit, cu totul si cu totul speciale, o caldura pe care o simt din solidaritatea care ma inconjoara inca mai mult de 1 decembrie, nu numai cu ocazia evenimentelor pe care le organizam, dar si pur si simplu in gesturile, cuvintele , privirile oamenilor pe care ii întalnesc in aceasta perioada. Si as vrea sa le doresc tuturor care ma fac sa simt aceasta caldura, intreaga noastra gratitudine. In ce priveste Radio Chisinau, sigur ca imi face multa placere sa le multumesc tuturor angajatilor, colaboratorilor Radio Chisinau pentru promptitudine si solidaritatea cu care ne-au fost alaturi in toti acesti ani in care Radio Chisinau exista. Se vede in felul in care Radio Chisinau functioneaza promisiunea unei prezente solide si de perspectivă a acestui post de radio in Republica  Moldova

AUDIO: Interviu realizat de Ina Guțu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
2,18
Cer fragmentat
Umiditate:65 %
Vint:5,14 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău