Marii producători de petrol își vor majora producția cu 400.000 de barili pe zi, în martie

  • 03 Februarie 2022 10:51
Marii producători de petrol își vor majora producția cu 400.000 de barili pe zi, în martie

Grupul OPEC+ (compus din Organizația Statelor Exportatoare de Petrol și alți mari producători) a fost de acord să mențină creșterea moderată a producției de țiței în martie, pentru a stabiliza creșterea prețurilor pe piața petrolieră, transmit DPA și Reuters, citat de AGERPRES.

Grupul a primit solicitări din partea SUA, a Indiei și a altor state să pompeze mai mult, după ce economiile s-au redresat în urma pandemiei. Prețul barilului de petrol Brent a urcat miercuri cu 1%, depășind 90 de dolari, pe fondul tensiunilor din Europa și Orientul Mijlociu.

Dar grupul OPEC+ a decis să-și mențină ținta de a majora lunar producția de țiței cu 400.000 de barili pe zi și a apreciat că vina pentru creșterea prețurilor o poartă statele consumatoare care nu au asigurat investiții adecvate în combustibilii fosili, în cursul tranziției lor la energia verde.

Mulți analiști compară situația actuală cu criza din 2007-2008, când cotația barilului de țiței Brent a atins nivelul record de 147 de dolari, după ce OPEC a majorat semnificativ livrările pentru a face față cererii în creștere din China.

Prețurile țițeiului au crescut cu 50% anul trecut, pe fondul deficitului de cărbune și gaze, iar tendința va continua și anul acesta, conform aprecierilor analiștilor, iar lipsa capacităților de producție și investițiile limitate din sector ar putea duce cotația barilului de țiței Brent peste nivelul de 100 de dolari.

Deși varianta Omicron a coronavirusului a dus la creșterea semnificativă a numărului de cazuri de COVID-19, analiștii susțin că prețurile petrolului vor fi sprijinite de reticența multor guverne de a impune restricții severe, de tipul celor care au afectat economia mondială în 2020.

OPEC+ relaxează gradual reducerile de producție implementate în 2020, când cererea de petrol s-a prăbușit. Totuși, mulți producători mici nu pot majora livrările și alții sunt îngrijorați că ar putea pompa prea mult țiței în cazul reducerii activității economice ca efect al pandemiei.

"Nu vrem să vedem o cotație a barilului de țiței Brent peste nivelul de 100 de dolari, lumea nu este pregătită pentru asta", declara recent ministrul Petrolului din Oman, Mohammed Al Rumhi.

OPEC se așteaptă în 2022 la o creștere a cererii globale de petrol cu 4,15 milioane de barili pe zi, până la 100,8 milioane bpd, peste nivelul din 2019.

Prețul barilului de petrol Brent, de referință în Europa, s-a apreciat în 2021 cu 52% și a încheiat anul la 77,78 dolari, în timp ce prețul petrolului intermediar Texas a crescut cu 55%, la 75,21 dolari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău