Mariana Focșa, Promo-LEX: Miza alegerilor este foarte mare, din moment ce vedem o implicare atât de intensă din exterior
-
11 Octombrie 13:21
Frauda electorală masivă și implicarea din exterior în procesul electoral din R. Moldova arată că miza scrutinului din 20 octombrie este foarte mare, subliniază experții care monitorizează campania electorală din R. Moldova. Acțiunile penale ale autorităților au un efect profilactic, pentru că oamenii care sunt corupți să înțeleagă că implicați în această schemă comportă consecințe penale, transmite Radio Chișinău.
Corupția electorală foarte agresivă denotă că miza scrutinului este foarte mare. Aceste activități ilegale perturbă informarea corectă a alegătorilor și modul în care ei urmează să-și facă alegerea. Analista Promo-LEX, Mariana Focșa spune că este necesară o campanie de informare foarte extinsă și detaliată, pentru ca oamenii să știe ce înseamnă coruperea alegătorilor și care sunt consecințele:
„Ceea ce am observat noi în contextul scrutinului din acest an este faptul că coruperea a atins noi limite. A crescut la un nivel pe care noi până acum nu l-am întâlnit și este clar că miza alegerilor este foarte mare, din moment ce vedem o implicare atât de intensă din exterior. Pentru a combate acest lucru, în primul rând trebuie să fie asigurată informarea corectă a alegătorilor. În al doilea rând, este nevoie ca concurenții electorali să respecte prevederile cadrului legal”, a declarat Mariana Focșa.
Consecințele penale ale infracțiunilor electorale „au și un efect profilactic, pentru că oamenii care sunt corupți înțeleg că participarea în această organizație criminală este pedepsită, spune expertul WatchDog, Andrei Curăraru.
„Se desfășoară o fraudă electorală masivă. Avem mulți observatori internaționali. Uniunea Europeană este cu ochii pe noi și trebuie să arătăm că Republica Moldova poate să desfășoare alegeri libere și corecte, în pofida influențelor externe, în special ale Federației Ruse. Trebuie o mobilizare a tuturor partidelor de bună credință, care să ceară alegătorilor lor să iasă masiv la vot pentru a contracara influența criminală. Iar societatea civilă trebuie să urmărească dacă aceste procese sunt transparente și toate drepturile sunt garantate”, a precizat Andrei Curăraru,
Autoritățile au descoperit o rețea organizată, coordonată de la Moscova de fugarul Ilan Șor, prin care zeci de mii de alegători au fost plătiți pentru devia votul în alegerile din 20 octombrie. Doar în perioada 8-10 octombrie au avut loc 115 percheziții la membrii acestei grupări, iar trei persoane au fost reținute. Au ridicat telefoane mobile folosite în scopuri de corupere electorală, carduri bancare rusești și bani, informează Poliția.