Marian Lupu se opune introducerii LIMBII ROMÂNE în Constituție | Este poziția oficială a PDM

  • 10 Februarie 2018 12:21
Marian Lupu se opune introducerii LIMBII ROMÂNE în Constituție | Este poziția oficială a PDM

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat, Marian Lupu, consideră că articolul 13 din Constituție trebuie să rămână neschimbat, pe motiv că, după decizia Curții Constituționale, în pachetul constituțional s-ar regăsi deja definiția de limbă română pentru asigurarea abordării europene „Unitate prin diversitate”.

În opinia sa, respectului față de oricare cetățean al Republicii Moldova și dreptul la autoidentificare etnică, culturală și lingvistică ar asigurat dacă s-ar renunța la ideea modificării articolului din Legea Supremă, care stipulează în prezent că limba de stat este „limba moldovenească”.

„Dincolo de faptul că este o abordare strict europeană, mai este încă o condiție foarte importantă pentru păstrarea identității statale a Republicii Moldova. Cei care promovează cu vehemență eliminarea din art. 13 a definiției de „limbă moldovenească”, nu se opresc doar la limbă. Haideți să privim în jur care este realitatea, doar nu se promovează conceptul: o limbă, două națiuni, două țări – se promovează alt concept: o limbă, o națiune, o țară. Eu am fost mereu pentru statalitatea și suveranitatea Republicii Moldova, ca și majoritatea covârșitoare a colegilor din Partidul Democrat și asta este poziția oficială a partidului. Respectiv, având această idee, noi vom apăra și vom promova în continuare valorile de suveranitate și independență ale statului Republica Moldova”, a declarat Marian Lupu într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN.

Întrebat despre războiul declarațiilor pro și anti-unire, pe care le-au semnat mai consilierii din primăriile mai multor localități, Marian Lupu a spus că ar fi vorba despre o luptă inventată.

El afirmă că aceasta nu reprezintă agenda reală pentru cetățenii țării și nu reprezintă altceva decât startul campaniei electorale.

Deputatul s-a referit și la consfințirea în Constituție a vectorului european, dar și la anumite condiționări formulate de alte două formațiuni – Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat: modificarea articolului 13 din Constituție, privind limba de stat, și renunțarea la statutul de membru al CSI al Republicii Moldova.

„Este un subiect atât de important pentru Republica Moldova, mă refer la perspectiva europeană și consfințirea acestei direcții strategice în Constituția țării, atât de importantă ziceam, încât loc pentru șantaj și condiționalități nu este. Asta este viziunea mea și a fracțiunii Partidului Democrat. Nu poți să te joci cu condițiile atunci când este vorba de o decizie crucială pentru prezentul și viitorul țării noastre”, afirmă Marian Lupu.

Amintim că Guvernul a avizat în decembrie 2017 inițiativa legislativă de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova referitoare la denumirea oficială a limbii. Proiectul prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” cu „limba română”.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată în Parlament, cu semnăturile deputaților  liberal-democrați, liberali, popular-europeni și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a avizat proiectul la sfârșitul lunii octombrie.

Conform declarațiilor unor deputați din majoritatea parlamentară, această modificare în Constituție urma să fie examinată în sesiunea de primăvară a Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
3,29
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău