Maria Țoghină: Pentru mine, Radio Chișinău înseamnă împlinirea unui vis pe care Radio România l-a avut de foarte mulți ani

  • 29 Noiembrie 2021 09:16
0%
00:00:00
00:00:00

Maria Țoghină, Președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune în perioada anilor 2005 – 2010, membru al Consiliului de administrație al SRR, jurnalistă, realizatoare a emisiunii Serviciul de noapte la Radio România Actualități

Radio Chișinău: Pentru început, ar trebui să ne amintim că Radio România a deschis, aici în Chișinău, primul său post regional în 1939, dar acesta a fost închis în 1940, odată cu ocupația sovietică. Doamnă Țoghină, ce a însemnat lansarea Radio Chișinău acum 10 ani și revenirea Radio România în acest spațiu informațional dintre Prut și Nistru, după o absență de 71 de ani?

Maria Țoghină: În primul rând, la mulți ani Radio Chișinău, la mulți ani celor care ascultă Radio Chișinău, celor care simt, trăiesc, vorbesc românește, tuturor românilor. Îmbrățișări din partea mea. Ce a însemnat acest post de radio și ce înseamnă Radio Chișinău? Pentru mine personal, înseamnă împlinirea unui vis pe care Radio România l-a avut de foarte mulți ani. M-am angajat în radio în 1990. Din 1992-1993 am auzit vorbindu-se despre acest vis în Radio România la nivel de proiect editorial. Atunci când am fost Președinte director general, când condițiile ne-au fost prielnice, am încercat să îndeplinim acest vis al înaintașilor noștri și am făcut tot ce a depins de noi pentru ca visul Radio Chișinău să prindă contur, să devină realitate. Mi-a fost atunci alături, încă din primele momente, Ruxandra Săraru (director Comunicare și Marketing, Radio România, 2008 – 2011, n.r.) care a fost într-o vizită la Chișinău și a fost la mai multe posturi de radio, a stat de vorbă cu mai mulți jurnaliști. A venit și mi-a spus: “Maria, acum ar fi o oportunitate extraordinară”. După aceea, am trimis în delegație oficială, pentru a stabili anumite contacte și a vedea în ce măsură este fezabil acest proiect, trei colegi foarte buni profesional, trei oameni cu mare experiență în radio. Este vorba de Doru Ionescu, cel care conducea Departamentul Editorial, un jurnalist cu o experiență extraordinară. De asemenea, a fost în acea vizită colegul meu Dan Preda care acuma este managerul Radio România Actualități, dar pe vremea ceea era colegul meu din Consiliul de Administrație, și alături de cei doi jurnaliști cu o bogată experiență a fost și directorul Departamentului Tehnic, Constantin Burloiu. S-au întors cu un raport care confirma oportunitatea creionării unui post de radio la Chișinău. Și după aceea, lucrurile au fost oarecum simple. Am început, am căutat soluții, am discutat, ne-a fost alături și Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. După o perioadă de tatonare, am construit acest proiect Radio Chișinău care a fost finalizat când Președinte director general era un alt coleg drag nouă, Demeter András István.

Radio Chișinău: Radio România avea deja, la acea vreme, anumite conexiuni cu Radio Moldova, dar era cu totul altceva când programele de știri și emisiunile postului public național din România au început să fie difuzate aici mult mai larg, odată cu lansarea Radio Chișinău la 1 decembrie 2011...

Maria Țoghină: Aveți mare dreptate, legat de colaborarea noastră cu Radio Moldova. Este o colaborare pe care o avem oricum, pentru că suntem radiodifuziuni publice, membre în Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (UERT). Însă, Radio Chișinău este visul împlinit al Radio România, este un post regional care aparține Societății Române de Radiodifuziune. Noi suntem mândri că angajații de la Radio Chișinău sunt în echipa Radio România. Ei sunt colegii noștri. Nu reprezintă un organism străin de noi, chiar dacă realizează programe la mare distanță de București.

Radio Chișinău: Da, a fost și acel program de pregătire profesională a angajaților de la Radio Chișinău în redacțiile și studiourile Radio România, la care ați pus umărul și Dvs, din anii 2017-2018...

Maria Țoghină: Am fost inițiatorul și coordonatorul acestui program și doar pandemia ne-a oprit pentru că avea deja aprobarea celui care conducea în acea perioadă instituția, colegul meu Georgică Severin, de a continua acest proiect. Vă promit, că după ce va trece pandemia, voi relua acest proiect pentru că eu sunt convinsă că aveți nevoie să veniți periodic la București. Pentru că numai așa ne vom simți cu toții parte a echipei Radio România.

Radio Chișinău: Cum spuneam la început, Radio Chișinău s-a relansat în 2011, la 1 decembrie, deloc întâmplător, chiar de sărbătoarea națională a României. Ce mesaj ați transmite echipei Radio Chișinău cu ocazia celei de-a 10-a aniversări?

Maria Țoghină: Să vă faceți în continuare datoria față de publicul vostru la fel de bine și felicitări din partea mea pentru lucrurile extraordinare pe care voi le faceți pentru publicul de la Chișinău. Pentru mine, repet, sunteți parte a echipei, sunteți colegii mei jurnaliști de departe și oricând este pentru mine o bucurie și o onoare să colaborez cu voi în orice fel de proiecte editoriale.

Interviu realizat de Vasile State

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău