Marele război al Rusiei pentru apărarea lui Dodon (Revista presei)
-
17 August 2017 09:26
Revista presei din 17 august 2017
Adevărul se întreabă dacă Dodon va participa la manifestații separatiste? Șeful statului își anunță prezența la „Ziua proclamării Republicii Găgăuzia”. Igor Dodon anunță că va participa pe 19 august „la festivitățile prilejuite de Ziua proclamării Republicii Găgăuzia”. Deși așa-numita „Republica Găgăuzia” s-a autoproclamat și nu a fost recunoscută de nimeni, ba mai mult ca atât a fost considerată ca fiind regiune separatistă între anii 1990 - 1994, șeful statului nu a ezitat să accepte invitația la eveniment, făcută de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.
Adevărul mai observă că Igor Dodon va organiza un concert pe 24 august, la Chișinău, cu prilejul aniversării a 73-a a Operațiunii Iași-Chișinău. Șeful statului susține că această zi este una istorică pentru Republica Moldova și simbolizează „eliberarea țării noastre de sub ocupația fascistă”. Potrivit lui Igor Dodon, la ora 10:00, în data de 24 august, la Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni”, va avea loc ceremonia de depunere de flori la Focul Veșnic. Tot aici, va fi deschisă o bucătărie în care va fi preparat tradiționalul terci soldățesc.
Timpul se întreabă de unde are Dodon bani pentru concertul lui Leps? Dat în centrul Chișinăului în numele OCUPAȚIEI sovietice și invaziei bolșevice.Timpul subliniază că dacă președintele Igor Dodon ar fi investit acești bani în oamenii Republicii Moldova, ar fi putut asigura pensia medie pe economie a circa 2500 de pensionari. Ziarul amintește că eliberatorii ne-au ucis străbunii – peste 1 milion de basarabeni uciși de sovietici.
Marele război al Rusiei pentru apărarea lui Dodon, este tilul editorialului lui Petru Bogatu de pe deschide.md. Kremlinul îi spală reputația puternic șifonată, mai ales după declararea lui Rogozin persona non grata. Președintelui socialist i se dă posibilitatea să creeze impresia că a repurtat niște victorii politice: a oprit tentativa puterii executive de a invada Transnistria, a dejucat încercările de a introduce vize pentru cetățenii Federației Ruse etc.
Toată această stratagemă pare să fie preludiul unui viitor război politic pe care președintele republicii este constrâns de ruși să-l declare actualei guvernări. Nu degeaba, amenință cu proteste la toamnă.
Putin nu are cum dezlănțui un război în toată legea, nu unul hibrid, deoarece riscă să se facă de râs și să piardă puterea. Dar el poate să declanșeze ceea ce în limbajul kaghebist se numește „măsuri active” pentru a induce haosul în Republica Moldova. Interesul său este să doboare actuala putere de la Chișinău pentru a o înlocui cu una mai obedientă care, la rându-i, să dea o șansă de supraviețuire regimului secesionist din stânga Nistrului.
Ziarului de Gardă publică detalii despre averile, CV-urile și integritatea celor patru candidați la șefia Aurtorității Naționale de Integritate. ZDG observă lipsa de surprize în concursurile pentru funcțiile de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și de șef al Procuraturii Chișinău.
Ziarul scrie cum la opt luni după ce au fost reținuți pentru corupere pasivă, un susținător PDM și ruda șefului Serviciului Vamal nu doar că nu au ajuns pe banca acuzaților, dar și au fost promovați în funcții noi. Toto ZDG scrie cum șefii secretariatelor „împart” premii bănești președinților instanțelor cu acazia Zilei Independneței și a sărbătorii Limba Noastră.