Marele arhitect Richard Rogers a murit la vârsta de 88 de ani. Printre realizările sale se numără Centrul Pompidou, Millennium Dome și ”Răzătoarea de brânză” din Londra

  • 19 Decembrie 2021 18:39
Marele arhitect Richard Rogers a murit la vârsta de 88 de ani. Printre realizările sale se numără Centrul Pompidou, Millennium Dome și ”Răzătoarea de brânză” din Londra

Arhitectul britanic Richard Rogers, cunoscut pentru proiectarea unora dintre cele mai faimoase clădiri din lume, inclusiv a Centrului Pompidou din Paris, a murit la vârsta de 88 de ani, scrie Guardian.

Rogers, care a schimbat orizontul Londrei cu creații distinctive precum Millennium Dome sau "Răzătoarea de Brânză", "a murit în liniște" sâmbătă seara, a declarat Matthew Freud, de la agenția de comunicare Freud.


(”Răzătoarea de brânză”. Sursă foto: © Piero Cruciatti | Dreamstime.com)

Arhitectul de origine italiană a câștigat o serie de premii pentru proiectele sale, inclusiv premiul Pritzker 2007, și este unul dintre pionierii mișcării arhitecturale "high-tech", care se distinge prin structuri care încorporează materiale industriale precum sticla și oțelul.

Este co-creatorul Centrului Pompidou din Franța - deschis în 1977 și renumit pentru fațada sa multicoloră, acoperită de țevi - pe care l-a proiectat împreună cu arhitectul italian Renzo Piano.


(Centrul Pompidou. Sursă foto Pixattitude | Dreamstime.com)

Printre alte proiecte cunoscute ale lui Rogers se numără Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, dar și terminalele aeroporturilor internaționale din Madrid și Heathrow din Londra.


(Sediul CEDO. Sursă foto Makasanaphoto | Dreamstime.com)

Născut la Florența în 1933, tatăl său a fost medic, iar mama sa a fost elevă a celebrului scriitor irlandez James Joyce. Familia a fugit de dictatura lui Mussolini, stabilindu-se în Anglia în 1938.

Londra a fost o experiență mizerabilă pentru ei. Familia fusese confortabil în clasa de mijloc în Italia, dar relocarea îi redusese la un apartament cu o singură cameră care funcționa cu un contor cu monede pentru încălzire.

"Viața trecuse de la culoare la alb-negru", își amintea Rogers în autobiografia sa din 2017, "Un loc pentru toți oamenii".

Nici școala nu a fost mai ușoară. Rogers era dislexic într-o perioadă în care nu exista un diagnostic pentru această afecțiune și era "numit prost", a declarat el în 2017 pentru Guardian.

A fost nefericit, a spus el în autobiografia sa, "plângând până la somn în fiecare noapte - ani de nefericire".

A părăsit școala în 1951 fără nicio calificare, dar a reușit să intre la Școala Architectural Association din Londra, cunoscută pentru modernismul său. În 1962, și-a finalizat studiile de arhitectură la Yale, în Statele Unite.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău