Marea Eclipsă Americană va putea fi urmărită în direct la Televiziunea Română

  • 21 August 2017 09:23
Marea Eclipsă Americană va putea fi urmărită în direct la Televiziunea Română

Dumitru Prunariu, Alexandru Mironov și "vânătorul de eclipse” Cătălin Beldea vor transmite luni pentru Televiziunea Română, în direct, cel mai important eveniment astronomic al anului, Marea Eclipsă Americană, așteptată de 99 de ani.

Pe 21 august, TVR transmite în direct cel mai important eveniment astronomic al anului: Marea eclipsă americană. Un fenomen care, conform previziunilor CNN, va fi cel mai urmărit fenomen științific, depășind în audiență primul pas al omului pe Lună, scrie news.ro.

Pe lângă faptul că vor lua parte la cel mai mediatizat show astral, telespectatorii TVR vor beneficia de comentariul de specialitate asigurat de Dumitru Prunariu, singurul cosmonaut român care a ajuns în spațiul cosmic, și de Alexandru Mironov, cea mai autorizată voce publicistică a literaturii științifice românești. Alături de ei se va afla Cătălin Beldea, "vânătorul de eclipse”, cel care, de 12 ani, nu a ratat niciuna.

Pe parcursul zilei de 21 august, în emisiunile TVR, vom urmări "un eveniment unic, spectacolul oferit de o eclipsă totală de Soare fiind inegalabil. În calitate de cosmonaut, analizez fenomenul astronomic propriu-zis cu o viziune mentală generoasă, dacă avem în vedere faptul că experiența cosmică îți relevă o corelație între Pământ, Lună și Soare mai cuprinzătoare”, mărturisește Dumitru Prunariu.

Și, pentru că așteaptă de 99 de ani această eclipsă, americanii s-au pregătit intens și au investit enorm. "Șansa ca un astfel de fenomen să se producă pe teritoriul unei țări atât de avansate tehnologic, cum este SUA, face ca eclipsa să devină un eveniment extraordinar. Sunt resurse fabuloase puse la dispoziție de instituțiile americane, pornind de la NASA până la universitățile din 14 state americane, plus alte instituții de stat și private”, dezvăluie Cătălin Beldea. "Americanii folosesc la maximum acest fenomen, ca să atragă fonduri. De exemplu, un "pachet turistic” pentru eclipsă se vinde foarte bine. În acest moment, o cameră pentru o noapte în banda eclipsei costă 1.500 dolari, bani care se întorc în societate, prin programe educaționale”, mai spune el.

Eclipsa va traversa America de la Vest la Est, străbătând 14 state americane, pe o bandă cu o lungime de peste 4.000 km și o lățime de circa 100 km, iar echipa care va transmite pentru TVR a ales să observe fenomentul din Casper, statul Wyoming, aflat în top 5 locuri avizate pentru acest eveniment. De altfel, în același loc de observație va fi și o echipă NASA, care va transmite live fenomenul, transmisie care, de asemenea, va putea fi vizionată la TVR.

"Promitem o relatare completă și frumoasă despre o aventură care, dincolo de eclipsă, are și vizite în laboratoare, universități, în locuri deosebite în care elitele Pământului creează pașii spre progres”, a spus Alexandru Mironov, înainte de plecare.

Punctul de maxim al eclipsei - faza de eclipsă totală - va avea loc la ora 20.43, ora României și va dura 2 minute și 24 de secunde. Însă, pentru a putea urmări toate fazele fenomenului, Televiziunea Română va transmite în direct momente ale Marii eclipse americane pe TVR 1, începând de la ora 19.22 până la 22.09.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
3,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău