Marea Britanie va răspunde amenințărilor spațiale care vin din partea Rusiei și Chinei
-
26 Iulie 2020 15:38
Guvernul britanic va aborda întărirea capacității sale de a gestiona amenințările reprezentate de Rusia și China în spațiu, în cadrul unei analize aprofundate a politicii externe, a securității și apărării, a declarat sâmbătă ministrul apărării Ben Wallace, citat de Reuters și preluat de AGERPRES.
Marea Britanie se arătase preocupată joi de testul efectuat de un satelit rusesc, implicând lansarea unui proiectil cu "caracteristicile unei arme".
"În această săptămână, ni s-a amintit amenințarea pe care o reprezintă Rusia pentru securitatea noastră națională odată cu testarea provocatoare a unui proiectil asemănător unei arme de pe un satelit, amenințând utilizarea pașnică a spațiului", a scris Walace în Sunday Telegraph, adăugând că China reprezintă de asemenea o amenințare.
"China dezvoltă de asemenea arme spațiale ofensive și ambele țări își ameliorează capacitățile în acest sens. Un astfel de comportament nu face decât să sublinieze importanța analizei pe care guvernul britanic o efectuează în prezent", a spus el.
Publicația Mail on Sunday a relatat că premierul Boris Johnson este pe punctul de a revedea legile Regatului Unit privind trădarea de țară pentru a contracara amenințările ridicate de China și Rusia, cu o măsură susceptibilă de a adopta o nouă lege cu privire la trădare, o nouă lege asupra spionajului și o revizuire a legii privind secretele oficiale.
Tensiunile între Marea Britanie și Rusia s-au acutizat în ultimele săptămâni, după ce Londra a amenințat Rusia cu noi sancțiuni, acuzând actori ruși de tentativa de a se amesteca în alegerile din 2019 și a declarat că Moscova încearcă să pirateze cercetări asupra vaccinurilor.
Între altele, Marea Britanie a anunțat luni că își va suspenda tratatul de extrădare cu Hong Kong-ul, într-o escaladare a diferendului cu China asupra introducerii unei legi cu privire la securitatea națională în fosta colonie britanică.
Premierul Boris Johnson a ordonat ca echipamentul companiei chineze Huawei Technologies să fie complet eliminat din rețeaua 5G britanică până la sfârșitul anului 2027.
China - curtată altădată ca principală sursă de investiții în proiectele de infrastructură britanice - a acuzat Regatul Unit că ar "capitula" în fața SUA.