Marea Britanie și Suedia vor coopera la realizarea unui avion de luptă de generație viitoare

  • 19 Iulie 2019 16:46
Marea Britanie și Suedia vor coopera la realizarea unui avion de luptă de generație viitoare

Marea Britanie și Suedia au convenit vineri să analizeze posibilitatea unei cooperări în domeniul avioanelor de luptă și au oferit această oportunitate și altor parteneri, țara scandinavă având astfel posibilitatea de a participa la realizarea unui avion britanic de vânătoare de generație viitoare.

Anul trecut, Marea Britanie a dezvăluit planurile unui nou avion de vânătoare denumit Tempest, punând astfel sub semnul întrebării viitorul cooperării europene în domeniul apărării, în condițiile în care Franța și Germania au demarat un program comun de realizare a unor noi avioane de luptă care să facă față amenințărilor viitoare.

Tempest, care va înlocui avionul Eurofighter Typhoon începând din 2040, va fi proiectat și construit de BAE Systems, cea mai mare companie britanică din domeniul apărării, alături de fabricantul de motoare Rolls Royce, de firma italiană Leonardo și de constructorul european de rachete MBDA. Compania suedeză SAAB nu se va alătura imediat acestei echipe, dar se va implica într-un studiu tehnologic mai amplu care schițează viitoarele parteneriate britanice post-Brexit din domeniul apărării și care ar putea determina și alte state să se alăture acestui proiect, au anunțat oficialitățile suedeze. "Brexit sau nu, Suedia are un interes strategic de a-și consolida relațiile cu Regatul Unit", a declarat ministrul suedez al apărării, Peter Kultqvist, prezent la Royal International Air Tattoo, un show aerian care se desfășoară în vestul Angliei.

Ministerul britanic al apărării a anunțat că acordul prevede dezvoltarea unui program comun de realizare a unui avion de luptă și un program de achiziții. Studiul, ale cărui rezultate sunt așteptate în toamna anului 2020, "pune bazele unei colaborări și invită și alte state să participe la discuțiile noastre", a declarat ministrul britanic al apărării, Andrew Stuart. Totodată,el a spus că Marea Britanie va rămâne un partener de prim rang al vecinilor săi europeni în cadrul NATO după ce va părăsi Uniunea Europeană.

Analiștii afirmă că nu este clar dacă Europa își va permite în viitor mai mult de un program de dezvoltare a unor avioane de luptă care să le înlocuiască pe actualele trei - Rafale, din Franța, Gripen, din Suedia și Eurofighter, program internțional în care este angrenată și Marea Britanie. Dar analistul din domeniul apărării Francis Tusa afirmă că Marea Britanie și Franța au nevoi militare diferite, așa încât nivelul de cooperare existent deja între Marea Britanie și Suedia sugerează că atât Tempest, cât și viitorul Sistem Aerian de Luptă franco-german s-ar putea derula în paralel.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău