Marea Britanie: Peste 17.500 de documente oficiale și private ale prințului Albert au fost publicate pentru prima dată

  • 23 August 2019 11:15
Marea Britanie: Peste 17.500 de documente oficiale și private ale prințului Albert au fost publicate pentru prima dată

Peste 17.500 de fotografii, gravuri și documente private și oficiale ale prințului Albert au fost publicate online pe un nou site dedicat soțului Reginei Victoria a Marii Britanii, cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la nașterea acestuia, relatează joi Press Association, citat de Agerpres.

Ele au drept scop să ofere o nouă lumină asupra contribuției prințului Albert în calitate de consort, secretar privat neoficial, ghid și mentor pentru unele dintre cele mai importante proiecte naționale de la acea vreme.

Luni se împlinesc 200 de ani de la nașterea prințului Albert pe 26 august 1819.

Majoritatea acestor documente sunt publicate pentru prima dată.

Printre documentele disponibile online, parte a proiectului de digitalizare al Royal Collection Trust, se numără o scrisoare între Victoria și Albert din ziua în care s-au logodit.

"Eu ... pot doar să cred că Cerul mi-a trimis un înger, a cărui strălucire este menită să-mi lumineze viața", a scris Albert.

El i-a mai scris verișoarei sale primare când aceasta a devenit regină în 1837, dorindu-i o domnie lungă, fericită și glorioasă.

Victoria a menționat în jurnalele sale cum Albert se juca cu copiii, punându-le o eșarfă în jurul taliei și legănându-i înainte și înapoi.

Site-ul "The Prince Albert: His Life and Legacy" ('Prințul Albert: Viața și Moștenirea Sa") - albert.rct.uk - include notițe și scrisori între cei doi soți din perioada 1828-1861. Ei au corespondat în limba engleză până la logodna lor, în 1839, după care și-au scris în limba germană.

"În anul în care sărbătorim 200 de ani de la nașterea prințului Albert, am lansat 'Prince Albert: His Life and Legacy', care reflectă contribuția pe care prințul consort a adus-o Marii Britanii în secolul al XIX-lea și întregii lumi", a declarat Tim Knox, directorul Royal Collection.

Alte documente includ discursul lui Albert în cadrul reuniunii The Society for the Extinction of Slave Trade and for the Civilization of Africa (Societatea pentru Abolirea Comerțului cu Sclavi și pentru Civilizația Africii) din iunie 1840.

Acesta a marcat un moment esențial în care un membru de seamă al familiei regale și-a oferit sprijinul pentru abolirea sclaviei - practică pe care prințul a descris-o drept "cea mai neagră pată asupra Europei civilizate".

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău