Marea Britanie le interzice deputaților să angajeze o rudă sau un apropiat

  • 16 Martie 2017 13:04
Marea Britanie le interzice deputaților să angajeze o rudă sau un apropiat

Autoritatea de reglementare a activității parlamentare (IPSA) din Marea Britanie a decis joi să interzică în viitor ca aleșii din Camera Comunelor să își poată angaja membri ai familiei sau persoane din anturajul foarte apropiat, scrie Agerpres.

"Considerăm că angajarea de 'apropiați' nu răspunde practicilor de angajare moderne care cer o recrutare justă și deschisă pentru a acoperi diversitatea", a declarat președinta IPSA, Ruth Evans.

Decizia survine în contextul în care ideea a fost dezbătută în Franța, după apariția suspiciunilor că Francois Fillon, candidatul dreptei la alegerile prezidențiale, și-a angajat fictiv soția și doi dintre copii.

Măsura va intra în vigoare începând cu viitoarele alegerile legislative din Marea Britanie din 2020. Deputații care deja au angajat un apropiat vor putea să îl păstreze în post, a precizat IPSA, o comisie independentă creată după scandalul deconturilor fictive de cheltuieli care a izbucnit în 2009.

În prezent, 151 de deputați din 650 au ca angajat un membru de familie, dintre care 84 de aleși conservatori, 50 de aleși laburiști și 10 aleși de la partidul separatist scoțian SNP, conform IPSA.

Din 2010, o singură angajare de acest tip a fost permisă pentru fiecare deputat și supusă unei analize atente a IPSA pentru a se evita orice "acuzație de angajare fictivă".

Deși majoritatea deputaților s-au pronunțat împotriva interdicției de a angaja un apropiat, IPSA a explicat că "înțelege nevoia (lor) de a angaja persoane în care au încredere, însă nu consideră că aceste persoane trebuie să fie neapărat apropiați".

IPSA a adăugat că decizia sa nu are legătură cu descoperirea vreunui abuz, în contextul în care media britanice au relatat pe larg despre problemele judiciare ale lui Fillon.

"Dar suntem hotărâți să reducem această practică în viitor, pentru a încuraja bunele practici în materie de recrutare de către deputați și pentru a garanta în fața opiniei publice folosirea corespunzătoare a banilor contribuabililor", a adăugat IPSA în raportul său.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău