Marea Britanie își dublează bugetul alocat pentru un Brexit fără acord

  • 02 August 2019 13:10
Marea Britanie își dublează bugetul alocat pentru un Brexit fără acord

Guvernul Marii Britanii a anunțat dublarea bugetului alocat pregătirilor pentru un Brexit fără acord, buget care a ajuns acum la 4,2 miliarde de lire sterline, cu două miliarde mai mult față de începutul anului.

Ministerul de Finanțe intenționează să folosească acești bani, în special pentru îmbunătățirea situației din porturi, unde sunt așteptate blocaje de proporții în cazul unei ieșiri din Uniunea Europeană fără nici o înțelegere.

"Aceste 2,1 miliarde de lire suplimentare vor garanta că vom fi gata să ieșim din Uniunea Europeană la 31 octombrie cu sau fără acord, a declarat noul ministru de finanțe", Sajid Javid. Guvernul va debloca imediat suma de 1,1 miliarde de lire, restul de bani urmând să fie folosiți doar în caz de nevoie.

Potrivit planului întocmit de Ministerul de Finanțe, 434 de milioane vor fi folosite pentru achiziționarea și stocarea de medicamente vitale, 344 de milioane vor fi alocate pentru pregătirea noii frontiere dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, urmând să fie angajați 500 de noi ofițeri vamali.

De asemenea, 108 milioane de lire vor fi folosite pentru sprijinirea companiilor în vederea unei Brexit fără acord, urmând să fie lansat un program național de pregătire pentru firme, dar și stabilirea unor măsuri prin care exportatorii să fie pregătiți să profite de pe urma noilor oportunități care vor apărea după ieșirea din Uniunea Europeană.

O ultimă tranșă, de 138 de milioane, va fi alocată unei campanii publice de informare a companiilor și cetățenilor britanici din țară și străinătate.

Opoziția laburistă a criticat guvernul pentru această inițiativă, considerată o risipă îngrozitoare a banilor contribuabililor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău