Marea Britanie | Ironiile lui Boris Johnson despre burqa alimentează dezbinarea din Partidul Conservator

  • 11 August 2018 19:18
Marea Britanie | Ironiile lui Boris Johnson despre burqa alimentează dezbinarea din Partidul Conservator

Starea de dezbinare s-a intensificat sâmbătă printre conservatorii britanici în legătură cu ironia făcută de fostul ministru de externe al Marii Britanii, Boris Johnson, la adresa femeilor care poartă burca, unul dintre liderii aripei drepte din Partidul Conservator susținând că partidul l-a supus pe Johnson la un "proces spectacol", informează dpa.

Johnson a fost criticat de mulți din interiorul și exteriorul acestui partid, inclusiv de premierul Theresa May, după ce el a declarat pentru The Telegraph că femeile care poartă burqa seamănă cu "spărgători de bănci sau de cutii poștale". În prezent, Jonhson se confruntă cu audieri disciplinare în partid. Dacă se va considera că s-a abătut de la codul de conduită al partidului, politicianul ar putea fi exclus din partid.

Publicând sâmbătă un articol în același cotidian, Jacob Rees Mogg, un influent lider de dreapta care conduce un grup de parlamentari eurosceptici din cadrul Partidului Conservator, a afirmat că "procesul spectacol" la care a fost supus Johnson este motivat de invidie și teamă în fața potențialului de leadership al acestuia.

"Conservatorii nu și-au exprimat înainte indignarea față de criticile la adresa bruqa. Și atunci de ce acum?", a notat Ress Mogg, oferind tot el răspunsul: "Boris Johnson, dat fiind numeroasele sale succese, popularitatea de care se bucură din partea alegătorilor și carisma sa, atrage și destulă invidie", a notat el.

Însă Rebecca Hilsenrath, directorul executiv al Comisiei pentru Egalitate și Drepturi ale Omului, a declarat că afirmațiile lui Johnson riscă să "dezumanizeze și calomnieze femeile musulmane, stârnesc iritare și dezbinare". "Oamenii politici trebuie să dea exemplu, să conducă dezbaterile într-un mod responsabil, iar un limbaj ca acesta inhibă dialogul legitim", citează The Guardian declarația făcută vineri de Rebecca Hilsenrath.

Boris Johnson a demisionat din guvern în luna iulie, nemulțumit de abordarea premierului Theresa May privind Brexitul, amintește Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău