Marea Britanie crește masiv sprijinul militar acordat Ucrainei. Londra deblochează un pachet de peste 1 miliard de euro

  • 30 Iunie 2022 19:14
Marea Britanie crește masiv sprijinul militar acordat Ucrainei. Londra deblochează un pachet de peste 1 miliard de euro

Guvernul britanic a anunțat miercuri, în cursul summitului NATO de la Madrid, că va debloca un miliard de lire sterline (1,16 miliarde de euro) pentru ajutor suplimentar acordat Ucrainei în răspuns la invazia rusă și care va include sisteme de apărare antiaeriană și drone, relatează Agerpres, care citează AFP.

Aceste noi fonduri vor crește ajutorul militar britanic pentru Kiev la 2,3 miliarde de lire sterline, a precizat Downing Street, într-un comunicat, calificând această creștere importantă o ''nouă fază'' a sprijinului occidental care urmează să permită armatei ucrainene să lanseze contraofensive.

''În timp ce Putin nu reușește să realizeze câștigurile pe care le plănuise și la care sperase și că inutilitatea acestui război devine evidentă pentru toți, atacurile sale împotriva poporului ucrainean sunt din ce în ce mai barbare'', a declarat premierul britanic Boris Johnson, potrivit comunicatului.

''Armele, echipamentele și pregătirea furnizate de Marea Britanie transformă apărarea Ucrainei împotriva acestui atac. Și vom continua să sprijinim cu fermitate poporul ucrainean pentru a ne asigura că Putin eșuează în Ucraina'', a adăugat el.

În detaliu, ajutorul suplimentar oferit include ''sisteme sofisticate de apărare antiaeriană, dispozitive aeriene fără pilot, echipamente electronice inovatoare și mii de echipamente vitale pentru soldații ucraineni'', a precizat guvernul.

Londra consideră acest ajutor ''un prim pas'' care permite Ucrainei să treacă de la ''apărare curajoasă'' împotriva invaziei ruse la ''operațiuni ofensive'' pentru a recâștiga teren.

Regatul Unit a fost una dintre primele țări care a furnizat Kievului arme letale, în special peste 5.000 de rachete antitanc, și a consolidat considerabil sprijinul militar cu armament, dar și pregătire pentru soldații ucraineni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău