Marea Britanie: Boris Johnson promite o nouă legislație pentru a avea în vedere amenințarea rusească

  • 22 Iulie 2020 19:17
Marea Britanie: Boris Johnson promite o nouă legislație pentru a avea în vedere amenințarea rusească

Premierul britanic Boris Johnson a promis miercuri un pachet de legi menite să combată mai eficient ''amenințarea'' reprezentată de Rusia, în urma unui raport ce susține că guvernul său a ''subestimat'' riscurile rezultate din interferența Rusiei, șeful guvernului subliniind totuși că nu din cauza vreunei presiuni rusești britanicii au votat în 2016 în favoarea Brexit-ului, relatează agențiile EFE și Reuters, preluat de Agerpres.

Vorbind în timpul sesiunii de întrebări și răspunsuri din Camera Comunelor, premierul conservator s-a apărat în fața criticilor liderului laburist Keir Starmer, care i-a reproșat că nu a modificat legislația mai devreme pentru a da mai multe puteri serviciilor de informații.

''Nicio altă țară occidentală nu este mai vigilentă față de protejarea intereselor sale ori ale comunității internaționale în fața interferenței ruse'', a răspuns Johnson, după ce în documentul denumit ''Raportul Rusia'', întocmit de către deputați din comisia parlamentară pentru informații și securitate (ISC), guvernul său este acuzat că a fost ''lent'' în răspunsurile față de interferențele rusești în afacerile interne britanice și că a subestimat anvergura activităților Moscovei.

El a promis că executivul său ''va propune o legislație, nu doar o nouă Lege a Spionajului, nu doar noi legi pentru a ne proteja împotriva furtului proprietății noastre intelectuale, ci și o Lege Magnițki menită să contracareze direct persoane din Rusia sau din altă parte care încalcă drepturile omului''.

În raportul parlamentar i se mai reproșează guvernului de la Londra că nu a evaluat corespunzător posibilitatea unei interferența rusești în referendumul privind Brexit-ul, în pofida unor semnale de alarmă de la referendumul anterior privind independența Scoției.

Răspunzând acestei critici, premierul Johnson a deplâns faptul că susținătorii rămânerii Regatului Unit în UE folosesc acest raport ''pentru a încerca să creeze impresia că interferența rusă a fost, într-un fel sau altul, responsabilă pentru Brexit''.

''Oamenii din această țară nu au votat pentru ieșirea din UE din cauza unei presiuni a Rusiei sau interferenței ruse. Ei au votat pentru că au dorit să ia înapoi controlul'', a precizat el în fața parlamentarilor britanici.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău