Marea Britanie are nevoie de 1,1 milioane de muncitori. Este cel mai mare număr de locuri de muncă vacante din ultimii 20 de ani
-
12 Octombrie 2021 13:15
Numărul locurilor de muncă vacante în Marea Britanie a urcat la 1,1 milioane în perioada iulie-septembrie 2021, cel mai ridicat nivel de când s-a început publicarea acestor date, în 2001, și peste nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, transmit Reuters și BBC.
Conform datelor publicate marți de Oficiul Național de Statistică (ONS), numărul angajaților aflați pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat cu 207.000 în septembrie, față de luna august, datele arătând continuarea redresării pieței forței de muncă. În total, numărul angajaților a atins nivelul record de 29,2 milioane, după ce oamenii au revenit la locurile de muncă în urma atenuării restricțiilor.
Cea mai mare creștere a numărului locurilor de muncă vacante în Marea Britanie s-a înregistrat în sectorul de retail și al reparațiilor de vehicule, arată datele ONS.
Alte date oficiale publicate marți arată că rata șomajului în perioada perioada iunie-august 2021 a scăzut la 4,5%, de la 4,6% în perioada mai-iulie 2021, în linie cu estimările analiștilor.
„Piața forței de muncă continuă să se redreseze în urma efectelor pandemiei, numărul angajaților aflați pe statele de plată ale companiilor în septembrie depășind cu mult nivelul de dinaintea pandemiei”, a apreciat Darren Morgan, director în cadrul ONS.
Analiștii consideră că cifrele ONS privind redresarea pieței forței de muncă ar putea în md potențial încuraja Banca Angliei (BoE) să majoreze rata dobânzii, pentru prima dată după pandemie. BoE, care se pregătește să devină prima mare bancă centrală care va majora dobânzile de la debutul pandemiei, urmărește să vadă câți oameni sunt în șomaj după încheierea schemei de sprijinire a locurilor de muncă, transmite Agerpres.
Conform estimărilor organizației Resolution Foundation, la 30 septembrie, data încheierii programului, erau aproximativ un milion de persoane incluse în schemă.
Hussain Mehdi, analist la HSBC Asset Management, susține că datele lasă deschisă posibilitatea ca Banca Angliei să majoreze rata dobânzii înainte de finalul acestui an.
De asemenea, BoE monitorizează și ritmul de creștere al salariilor pentru a evalua cât de persistentă va fi recenta creștere a inflației.
Datele publicate marți arată că, în perioada iunie-august 2021, câștigurile salariale medii au urcat cu 7,2% în ritm anual, o încetinire după avansul de 8,3% din perioada mai-iulie 2021, deși statisticienii avertizează că datele sunt distorsionate de comparația cu nivelul redus al salariilor în urmă cu un an și de creșterea șomajului în rândul angajaților cu salarii scăzute. Câștigurile totale, excluzând bonusurile, au înregistrat un avans anual de 6% în perioada mai - iulie 2021.
Guvernul de la Londra condus de Boris Johnson speră ca economia britanică, care s-a contractat cu aproape 10% în 2020, să se redreseze semnificativ pînă la finalul lui 2021, în urma atenuării restricțiilor, după rapida campanie de vaccinare.