Marea Britanie anunță că ar putea construi până la șapte centrale nucleare până în 2050

  • 03 Aprilie 2022 16:20
Marea Britanie anunță că ar putea construi până la șapte centrale nucleare până în 2050

Marea Britanie ar putea construi până la șapte centrale nucleare până în 2050, mizând în același timp și pe energia eoliană pe mare, în cadrul unei noi strategii pentru creșterea independenței energetice după invazia rusă din Ucraina, a transmis duminică ministrul Economiei, Kwasi Kwarteng, potrivit AFP.

"Ideea este că, ținând cont de ceea ce este pe cale să facă (președintele rus Vladimir) Putin, nu vrem să trăim într-o lume în care depindem de hidrocarburile rusești", a spus el pentru Sunday Telegraph, subliniind că centralele eoliene pe mare și în special centralele nucleare sunt "mijloace de a avea capacități de generare de energie în Marea Britanie".

Conform publicației citate, după discuții între membrii săi, guvernul premierului conservator Boris Johnson urmează să își prezinte joi strategia pentru a reduce dependența energetică a Marii Britanii și pentru a atinge obiectivul de zero emisii nete până în 2050, scrie Agerpres.

"Guvernul este tot mai conștient că am putea face mai mult în domeniul nuclear", a declarat Kwasi Kwarteng.

În 2050, "Marea Britanie va avea șase sau șapte situri" nucleare, a adăugat el.

"Acest lucru nu se va produce în următorii doi ani, dar cu siguranță este ceva la care putem aspira", a mai spus ministrul.

Conform Sunday Telegraph, planul prevede construirea a cel puțin două centrale de mare anvergură până în 2030, pe lângă reactoare nucleare mici, în contextul în care majoritatea siturilor nucleare în funcțiune ar urma să se închidă până atunci.

De asemenea, fracturarea hidraulică și centralele eoliene terestre nu vor avea un rol central în noua strategie, din cauza "opoziției locale puternice" față de aceste tehnologii, a subliniat ministrul.

În afară de sancțiunile împotriva intereselor rusești, Londra a vizat de asemenea și sectorul energetic, interzicând importurile de petrol din Rusia până la sfârșitul anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău