Marea Britanie acuză Coreea de Nord pentru atacul informatic global 'Wannacry'

  • 27 Octombrie 2017 13:50
Marea Britanie acuză Coreea de Nord pentru atacul informatic global 'Wannacry'

Guvernul britanic a acuzat vineri Coreea de Nord că este la originea atacului cibernetic mondial 'Wannacry' din luna mai, care a afectat puternic inclusiv serviciul public de sănătate britanic (NHS), scrie Agerpres.

"Considerăm că statul nord-coreean este implicat în acest atac mondial", a declarat ministrul britanic al securității, Ben Wallace, la BBC Radio 4.

Potrivit oficialului, acest atac ar fi putut fi motivat de dorința Phenianului, izolat la nivel mondial, de a accede la monedă străină.

"Coreea de Nord ar putea avea legătură și cu alte atacuri care ar fi urmărit colectarea de valută", a spus Wallace.

La 12 mai, un atac informatic lansat printr-un virus supranumit 'Wannacry' a afectat sute de mii de calculatoare în întreaga lume, paralizând în special serviciile de sănătate britanice și uzine ale constructorului auto francez Renault. Autorii săi cereau o recompensă pentru a permite deblocarea calculatoarelor.

Phenianul a fost principalul acuzat pentru atac în cercurile de securitate informatică. Compania americană producătoare de antivirus Symantec a acuzat grupul de hackeri Lazarus, suspectat că ar avea parțial legătură cu Coreea de Nord.

Conform unei anchete a National Audit Office (NAO), organism independent însărcinat cu controlul utilizării fondurilor publice, 'Wannacry' este cel mai mare atac informatic care a afectat vreodată NHS în Anglia. Însă acesta ar fi putut fi evitat dacă ar fi fost luate măsuri pentru asigurarea "unei securități informatice de bază".

În documentul publicat vineri, NAO a făcut apel la Ministerul Sănătății și la NHS "să se organizeze mai bine" pentru a proteja serviciile de sănătate împotriva viitoarelor atacuri, care ar putea fi mai sofisticate și ar putea produce mai multe pagube.

Virusul a afectat în total o treime din spitalele și clinicile din Anglia, precum și numeroase cabinete medicale din țară, determinând amânarea sau anularea a mii de programări și intervenții medicale.

'Wannacry' a afectat calculatoare din întreaga lume, provocând un week-end de panică. Compania de căi ferate din Germania și guvernul spaniol au fost de asemenea afectate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău