Marea Britanie a prezentat noul sistem de imigrație. Regulile care vor trebui respectate pentru cei care vor să studieze sau să muncească

  • 13 Iulie 2020 18:27
Marea Britanie a prezentat noul sistem de imigrație. Regulile care vor trebui respectate pentru cei care vor să studieze sau să muncească

Marea Britanie a prezentat astăzi noul sistem de imigrație care va fi valabil de anul viitor, un sistem pe bază de puncte, în care vor avea prioritate la intrarea în țară „cei mai buni din întreaga lume”, potrivit ministrului de Interne Priti Patel. Pandemia coronavirusului a modificat însă criteriile de imigrație, astfel că angajații din domeniul sănătății vor primi permis de ședere în regim de urgență, relatează The Guardian.

Patel a spus că angajatorii vor fi încurajați să investească în lucrători din Marea Britanie, după ce se încheie perioada de tranziție post-Brexit. Noul sistem urmează să intre în vigoare în 1 ianuarie 2021 punând astfel capăt libertății de circulație cu UE, relatează BBC.

Angajații din Uniunea Europeană vor fi evaluați după aceleași criterii ca și cei din afara Uniunii. Numărul celor care pot intra în Regatul Unit pentru a lucra nu va fi limitat.

Conform planului de imigrare, cei care doresc să se stabilească Marea Britanie trebuie să obțină 70 de puncte. Acestea vor fi acordate pentru îndeplinirea unor criterii cum ar fi o ofertă de muncă, deținerea unediplome relevante pentru domeniul în care solicitantul va lucracunoașterea limbii engleze sau un salariu de peste 25.600 lire sterline pe an (sau 22.000 de lire sterline, pentru cei aflați la începutul carierei)în domeniul de muncă al solicitantului.

Cei care au oferte de muncă în domenii cu cerere mare de angajați, cum ar fi asistența medicală și ingineria civilă ar putea, de asemenea, să câștige puncte suplimentare.

Guvernul a promis că va reduce imigrația slab calificată și o va facilita pe cea a profesioniștilor calificați.

Într-o declarație transmisă Camerei Comunelor, Patel a spus: „Într-un moment în care un număr mare de oameni din Marea Britanie își caută de lucru, noul sistem bazat pe puncte va încuraja angajatorii să investească în forța de muncă din Marea Britanie, în loc să se bazeze pur și simplu pe forța de muncă din străinătate”.

Dar facem și schimbările necesare pentru ca angajatori să-i atragă pe cei mai buni profesionișit din întreaga lume să vină în Marea Britanie”, a adăugat ea.

Vize rapide pentru personalul medical

Personalul medical va primi permis de ședere în regim de urgență - ar trebui să se aștepte la un răspuns în termen de trei săptămâni, și va plăti taxe de imigrare mai mici, a spus Patel.

Totuși, acest lucru nu este valabil și pentru asistenții sociali și îngrijitori.

În ceea ce-i privește pe studenții străini, aceștia vor putea rămâne în Marea Britanie cel puțin doi ani după terminarea studiilor. Ministrul spune că acest lucru va contribui la retenția „celor mai buni studenși” în țară.

Premierul Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va avea un sistem de imigrație „uman și sensibil”.

Totuși, Laburiștii din opoziție spun că vor examina propunerile „cu foarte multă atenție” și că guvernul „s-a grăbit cu legislația privind imigrația, în mijlocul unei pandemii globale”.

Cum se pot obține punctele necesare pentru imigrarea în Marea Britanie

Pentru imigrare este nevoie de cel puțin 70 de puncte. Reuters, citată de Agerpres, face o sinteză a modului cum se pot obține acestea:

- obligatoriu: 20 de puncte pentru oferta de angajare, 20 pentru locul de muncă la nivelul calificării, 10 pentru cunoștințele de engleză corespunzătoare;

- salariu: peste rata de acceptare sau peste 26.600 de lire anual (valoarea cea mai mare din cele două) - 20 de puncte, cu 10% sub acest minim - 10 puncte, cu 10-20% sub minim - 0 puncte;

- alte criterii: 20 de puncte pentru domeniul cu deficit de forță de muncă, 10 puncte pentru doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă, 20 de puncte pentru doctorat în domeniul științei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii relevant pentru locul de muncă, 10 puncte pentru cei considerați nou intrați pe piața forței de muncă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
10
Mon
12
Tue
13
Wed
13

Curs oficial BNM 07 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 0.1198
USD 17.8399 0.0625
RON 4.3609 0.0243
UAH 0.6431 0.0018
RUB 0.2391 0.0012
Arhivă Radio Chișinău