Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană

  • 01 Ianuarie 2021 09:38
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană

De la 1 ianuarie 2021, Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, după patru ani și jumătate de discuții și negocieri intense pe tema Brexitului, concretizate printr-un acord comercial, puternic criticat la Londra, pentru compromisuri pe care britanicii le consideră insuficiente pentru afirmarea unei depline independențe și suveranități a Regatului Unit, transmite Radio România Actualități.

Clopotele legendarului Big Ben au bătut la miezul nopții marcând intrarea Marii Britanii într-o nouă etapă, după 48 de ani de participare la proiectul comunitar european.

Acordul comercial post-Brexit a evitat o ieșire abruptă a acestei țări din blocul comunitar, însă France Presse notează că libera circulație a mărfurilor și persoanelor între Europa și regat va lua sfârșit.

Există în continuate riscul unei încetiniri a fluxurilor de mărfuri din cauza reintroducerii unor formalități vamale, iar universitățile britanice nu vor mai fi acoperite de programul comunitar Eramsus.

Victorie politică pentru premierul Boris Johnson, titrează analiștii internaționali, umbrită însă de efectele devastatoare ale crizei de COVID-19, care, potrivit comentatorilor, a aruncat Marea Britanie în cea mai dură criză din ultimii săi 300 de ani. 

Boris Johnson: Acum, cu aceast acord, o să fim un vecin prietenos, cel mai bun prieten și aliat pe care UE îl poate avea, cooperând strâns împreună ori de câte ori interesele noastre coincid.

Principalul partid de opoziție, Partidul Laburist, a decis să susțină și el acordul pe motiv că alternativa, ieșirea din Uniune în mod haotic, ar fi fost dezastruoasă. 

Keir Starmer, președintele Partidului Laburist: După patru ani și jumătate de dezbateri și de dezbinări, avem finalmente o înțelegere cu UE. Este imperfectă, este subțire și este consecința deciziilor personale ale primului-ministru, dar cu o zi înaintea încheierii perioadei de tranziție este singurul acord pe care îl avem.

Împotriva acordului au votat parlamentarii liberal-democrați, parlamentarii din Irlanda de Nord și Partidul Național Scoțian.

Scoția, care a votat masiv în favoarea rămânerii în UE, a cerut un nou referendum de independență față de Marea Britanie ca urmare a Brexit.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-5,76
Cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău