Marcel Spatari: Vom subvenționa serviciile de creșă de tip familial

  • 02 Iunie 2022 08:25
Marcel Spatari: Vom subvenționa serviciile de creșă de tip familial

Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune ca până la 1000 de copii cu vârste mai mici de 3 ani să beneficieze de servicii de îngrijire de tip familial. Statul intenționează să reglementeze serviciile de mini-creșe, iar bonele să obțină certificate de pregătire profesională. Astfel, munca bonelor va fi remunerată oficial, devenind activitate economică, notează IPN.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune asigurarea unui echilibru între muncă și familie, dezvoltând și oficializând serviciile de mini-creșe. Astfel, Guvernul va stimula, prin subvenționare de la bugetul de stat, inițiativele de deschidere a mini-creșelor.

„Sistemul de creșe publice care există în Republica Moldova este insuficient. Cadrul normativ actual nu permite dezvoltarea creșelor private, nu sunt reglementate serviciile de îngrijire pentru copiii de vârstă timpurie. Programul național pentru protecția copilului pentru anii 2022-2026 include un program de subvenționare pentru crearea serviciilor de creșă de tip familial. E vorba de servicii oferite de bone, la ele acasă. Este o bonă care are un certificat de formare profesională și îngrijește de 5-6 copii. Vor fi cursuri pentru viitoarele bone la școlile profesionale. Am prevăzut un buget de 10 milioane de lei pe an pentru deschiderea a cel puțin 1000 de locuri în astfel de creșe, începând de anul viitor”, a spus ministrul muncii și protecției sociale Marcel Spatari, în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune Moldova 1.

De asemenea, Marcel Spatari spune că statul va promova modelul european al tichetelor de creșă, astfel încât antreprenorii să fie stimulați să deschisă mini-creșe chiar în interiorul companiei. Tichetul de creșă presupune o sumă de bani neimpozabilă, care va fi oferită de către angajatori pentru acoperirea cheltuielilor angajaților pentru serviciile de creșă.

„A fost deja aprobat cadrul legal pentru creșele create în interiorul companiilor. Dar pentru a promova acest model trebuie să vii și cu niște inițiative pentru angajatori. Noi vom pregăti un proiect de introducere a tichetelor de creșă, ca angajatorii să fie stimulați să ajute tinerele familii, astfel încât să poată acoperi costul unor astfel de creșe în interiorul companiei”, a mai spus Marcel Spatari.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova doar 16% dintre copiii cu vârsta până la 2 ani frecventează o creșă și doar 39% dintre femeile care au un copil cu vârsta de până la 3 ani sunt încadrate în câmpul muncii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:54 %
Vint:4,12 m/s
Wed
10
Thu
12
Fri
13
Sat
12
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău