Marcel Spatari: În prezent, sistemul de pensii nu poate fi finanțat doar din contribuții, de aceea statul își asumă să-l subvenționeze prin impozitele generale

  • 14 Noiembrie 2022 17:25
Marcel Spatari: În prezent, sistemul de pensii nu poate fi finanțat doar din contribuții, de aceea statul își asumă să-l subvenționeze prin impozitele generale

În Rep. Moldova există o presiune foarte mare pe sistemul de pensii, afirmă ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. În prezent, sistemul de pensii nu poate fi finanțat doar din contribuții, de aceea statul își asumă să-l subvenționeze prin impozitele generale a declarat ministrul în cadrul Clubului de presă organizat astăzi de Fondul ONU pentru Populație, transmite Radio Chișinău.

Potrivit ministrului, problema cea mai mare este tolerarea muncii subdeclarate în Rep. Moldova, ceea ce înseamnă că deși contractele de muncă există, oamenii sunt plătiți mai mult cu bani în plic. Relatează Mihaela Iorgu.

Sistemul de pensii este unul costisitor pentru stat. Rep. Moldova are anumite rezerve de unde ar putea să obțină mai multe fonduri, dar tendința este că din ce în ce mai mult va exista acest deficit, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Există o presiune foarte mare pe sistemul de pensii. Este clar că în mod structural și fundamental sistemul de pensie astăzi nu poate fi finanțat doar din contribuții, de aceea statul își asumă să subvenționeze sistemul de pensii prin impozitele generale. Din bugetul de stat în fiecare an se transferă în fondul de pensii, ceea ce numim deficit. Noi avem anumite rezerve, de unde am putea să obținem mai multe fonduri, dar tendința este că noi din ce în ce mai mult, vom avea acest deficit. Trebuie să ne învățăm să trăim cu el”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Chiar dacă este o sumă mică, maxim ce s-a putut face într-un an în Rep. Moldova a fost să se dubleze pensia minimă. Soluția este să existe cât mai puțină muncă subdeclarată, care din păcate se practică tot mai mult în Rep. Moldova, a mai spus Marcel Spatari.

„Noi am crescut pensia minimă de la 1.100, la 2.278. Ceea ce este foarte puțin, nu poți să trăiești cu acești bani, dar este maxim ce s-a putut face, să dublăm pensia minimă într-un an și să continuăm să o creștem. Soluția este rezerva pe care noi o avem, iar această rezervă este munca subdeclarată. Din păcate noi avem o practică foarte răspândită în Rep. Moldova, când contractele de muncă există, dar oamenii sunt plătiți mai mult la plic. Acest lucru încă se tolerează foarte mult în Rep. Moldova, iar noi nu avem instrumente suficient de bine puse la punct pentru a identifica aceste cazuri și pentru a le contracara”, a mai afirmat Marcel Spatari.

Declarațiile au fost făcute în cadrul clubului de presă organizat de Fondul ONU pentru Populație UNFPA în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu tema „8 Miliarde de Oameni pe Glob – care este situația în Republica Moldova?

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
1,07
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău