Marcel Spatari: FMI prognozează o stagnare economică în acest an pentru Republica Moldova

  • 16 Martie 2022 08:43
Marcel Spatari: FMI prognozează o stagnare economică în acest an pentru Republica Moldova

Fondul Monetar Internațional anticipează o stagnare economică pentru Republica Moldova în acest an. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, potrivit căruia impactul războiului ruso-ucrainean este unul semnificativ pentru economia țării. Totuși, Spatari spune că autoritățile sunt optimiste în privința asistenței financiare externe destinate Republicii Moldova. Oficialul și-a exprimat speranța că întreaga comunitate internațională va ajuta Republica Moldova să depășească acest impas, notează IPN.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale spune că războiul de la graniță și criza de securitate din regiune au un impact major asupra bugetului de stat. Marcel Spatari spune că experții FMI se arată sceptici în privința performanțelor economice înregistrate de Republica Moldova în acest an.

„Foarte multe rute comerciale au fost redirecționate prin Constanța în loc de Odesa. Oamenii reacționează bolnăvicios la o penurie percepută a unor mărfuri, cum ar fi sarea, deși există oportunități alternative de aprovizionare. Republica Moldova a depins până acum de unele produse din Ucraina, dar asta nu înseamnă că nu există alternative, care pot fi accesibile rapid. Există Turcia, Europa Centrală și de Est. Există un impact, bineînțeles, pentru că toate rutele terestre din Rusia trec prin Ucraina și pentru exporturi este complicat. Cu siguranță, va fi un impact asupra economiei. Am avut o ședință cu FMI și previziunile sunt de stagnare economică pentru acest an”, a spus Marcel Spatari în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Totuși, oficialul spune că Guvernul contează pe sprijinul partenerilor externi pentru a face față crizei. Marcel Spatari a anunțat că în curând, în Parlament, va avea loc rectificarea legii bugetului de stat, pentru că nici veniturile și nici cheltuielile planificate anul trecut nu mai coincid cu noua realitate economică.

„Suntem optimiști în ceea ce privește asistența economică externă pentru a face față provocărilor. Avem de indexat pensiile mai mult decât ne-am așteptat anul trecut, asta va crește puterea de cumpărare a oamenilor. Toată povestea cu prețurile la energie ne-a costat scump, 2 miliarde de lei. Cele 60 de milioane de euro, acordate de UE au venit în calitate de suport bugetar, fără a fi condiționate că urmează să fie cheltuite strict pentru compensații. Banii nu au venit doar pentru compensații, ci și pentru întărirea capacităților de stocare a gazelor naturale, interconexiune energetică cu România”, a mai spus Marcel Spatari.
Ieri, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a anunțat că asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene în valoare de 150 de milioane de euro a fost aprobată în cadrul Comisiei de comerț a Parlamentului European. Din totalul asistenței macrofinanciare, 30 de milioane de euro urmează a fi oferite în calitate de grant.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău