Marcel Ciolacu, interviu pentru publicația americană Newsweek: Guvernul României nu se va clătina în sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei

  • 30 Iunie 2023 13:18
Marcel Ciolacu, interviu pentru publicația americană Newsweek: Guvernul României nu se va clătina în sprijinul acordat Republicii Moldova și Ucrainei

Noul prim-ministru al României Marcel Ciolacu a declarat pentru publicația americană Newsweek că Guvernul României “nu se va clătina” în sprijinul acordat Moldovei și Ucrainei și că urmărește să consolideze securitatea națională a României cu ajutorul americanilor.

Marcel Ciolacu a declarat că prioritățile interne ale noului său guvern “sunt simple: punerea oamenilor pe primul loc prin îmbunătățirea economiei, adoptarea reformelor necesare și creșterea nivelului de trai”, scrie Calea Europeană.

“România s-a impus deja ca o ancoră a flancului estic al NATO și al UE”, a declarat Ciolacu. “România este și va continua să fie un aliat de încredere al SUA, care este dedicat stabilității și păcii în Europa Centrală și de Est. Suntem hotărâți să contribuim puternic la comunitatea transatlantică și să susținem cu fermitate valorile democratice și drepturile și libertățile fundamentale.”, a continuat el.

UE și NATO se confruntă cu cea mai directă amenințare din ultimele generații, în timp ce Rusia duce un război în Ucraina. La fel ca în flancul nord-estic al Alianței de la Marea Baltică, aliații din sud-estul Mării Negre se uită la Washington, D.C. pentru soluții.

“Consolidarea parteneriatului strategic al României cu SUA pe dimensiunile economice și de securitate este o prioritate absolută. S-au depus deja eforturi și altele sunt în curs de desfășurare pentru a consolida securitatea de-a lungul flancului estic al NATO. În acest sens, doresc să îmi exprim întreaga apreciere pentru prezența militară americană în România pentru activitatea fructuoasă pe care o desfășurăm împreună.”, a declarat Ciolacu.

SUA au decis deja să prelungească desfășurarea a aproximativ 4.000 de militari aeropurtați la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe litoralul Mării Negre, care a devenit un centru cheie pentru forțele NATO din regiune. Alături de aceștia se află câteva mii de soldați aliați care formează unul dintre cele opt grupuri de luptă multinaționale cu prezență înaintată ale NATO desfășurate la frontierele estice ale Alianței.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău