Marcel Ciolacu, după atacurile Rusiei împotriva infrastructurii critice din Ucraina: România va continua să sprijine Ucraina pentru exporturile de cereale către piețele globale

  • 24 Iulie 2023 14:07
Marcel Ciolacu, după atacurile Rusiei împotriva infrastructurii critice din Ucraina: România va continua să sprijine Ucraina pentru exporturile de cereale către piețele globale

Prim-ministrul român Marcel Ciolacu condamnă ferm atacurile aeriene ale forțelor armate ruse asupra țintelor civile și asupra infrastructurii critice din Ucraina, scrie caleaeuropeana.ro.

Aceste acțiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forțelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federației Ruse de a-și suspenda participarea la Inițiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene”, transmite Ciolacu.

Potrivit premierului, țintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către piețele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială și punând astfel în pericol numeroase persoane.

Deteriorarea securității alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecințele ale războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, subliniază șeful Guvernului în comunicatul remis CaleaEuropeană.ro.

Premierul Marcel Ciolacu asigură, totodată, că „România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluții practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către piețele globale”.

Un atac rusesc cu drone a lovit o infrastructură portuară ucraineană în regiunea Odesa (sud) și a distrus un hangar cu grâne, a comunicat luni Comandamentul operațional ucrainean din sudul țării “Pivden”, citat de AFP, în timp ce purtătoarea de cuvânt a acestui comandament, Natalia Gumeniuk, a afirmat că inamicul a vizat în special porturile de partea ucraineană a Dunării, considerate drept căi alternative pentru transportul de cereale ucrainene, potrivit Unian, relatează Agerpres.

Situată pe coasta Mării Negre, Odesa este un oraș strategic pentru tranzitul maritim din regiune. Tensiunile s-au amplificat în Marea Neagră după expirarea unui acord privind transportul de cereale ucrainene, crucial pentru aprovizionarea cu alimente pe plan internațional, care a făcut posibil ca Ucraina să exporte produse agricole în pofida războiului dus de peste 17 luni de Rusia împotriva sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău