Marcel Ciolacu anunță că în decembrie România va da Austria în judecată dacă va vota împotriva aderării României la Schengen

  • 18 Septembrie 2023 14:06
Marcel Ciolacu anunță că în decembrie România va da Austria în judecată dacă va vota împotriva aderării României la Schengen

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni că dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spațiul Shengen, va ataca la Curtea de Justiție a UE (CJUE) refuzul acestei țări, transmite News.ro. El a adăugat că dorește ca în acest demers să aibă ca partener Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeană, care și-au precizat susținerea pentru aderarea țării noastre.

Întrebat ce se întâmplă cu refuzul Austriei privind accederea României în Schengen, premierul a afirmat că ”în primul rând trebuie să existe un vot de veto din partea Austriei”. ”Votul de veto de data trecută nu mai poate fi invocat, fiindcă a ieșit din termen, el ar fi trebuit invocat într-o anumită perioadă, nu știu dacă atunci s-ar fi impus în mod deosebit să venim… dar acum eu cred că se impune de a se veni cu un atac la Curtea Europeană de Justiție”, a arătat Ciolacu.

El a precizat că sunt două momente – cele două ședințe al Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

”În octombrie este prima ședință JAI, în decembrie aveam a doua ședință JAI, amândouă sunt sub președinția Spaniei și țin legătura cu prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, în ceea ce privește trecerea pe ordinea de zi. Există toată deschiderea din partea primului ministru Pedro Sanchez și toată susținerea ca România să adere la Spațiul Schengen”, a declarat premierul.

Ciolacu a mai arătat că urmează să vadă, cu Reprezentanța României și cu Ministerul de Externe, care sunt pașii cei mai buni.

„Există și un vot împotriva Bulgariei, ridicat de Olanda. Între timp s-a ridicat MCV-ul și României și Bulgariei, așteptăm și o decizie a Olandei, să vedem dacă putem să mergem în continuare la pachet. (..) Tabloul este mult mai mare și nu este atât de simplu să spui da sau nu. Eu cu certitudine, dacă în decembrie Austria va vota împotriva aderării României la Spațiul Shengen, voi ataca la CJUE. Mai mult, eu doresc ca în acest demers, și e un atac al statului român (..) eu vreau să am partener în acest atac pe care îl fac la CJUE, Consiliul European, care ne susține și a declarat, Parlamentul European, care susține România și a declarat, și Comisia Europeană, care ne susține și a declarat”, a mai spus Marcel Ciolacu, adăugând că lucrurile nu sunt chiar atât de comode pentru premierul Austriei.

Șeful Executivului a mai spus că va folosi ”tot ceea ce avem la îndemână și tot ce este legal de făcut, fiindcă locul României este în spațiul Schengen”.

”Eu nu o să fiu niciodată ipocrit, nu pot să spun că nu am nimic cu România și că spațiul Schengen este depășit. Atunci de ce am votat anul trecut cu Croația. E o întrebare legitimă nu a mea, ca și prim-ministru, e o întrebare legitimă a românilor pentru premierul Nehammer. (..) Dacă este atât de distrus Schengenul, eu nu am nicio problemă ca Austria să iasă din Schengen, să își facă ziduri cu sârmă ghimpată și electrice, nu am nicio problemă. Dacă Austria își dorește această abordare cu garduri, să și le plătească, să iasă din Schengen”, a mai spus Ciolacu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău