Maratonul universitar de imunizare „De la student la student” | Și Universitatea de Stat din Moldova anunță deschiderea mai multor puncte de vaccinare anti-COVID-19
-
19 Mai 2021 11:50
Universitatea de Stat din Moldova susține maratonul universitar de imunizare „De la student la student” organizat de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în perioada 21-23 mai. Acțiunea se desfășoară în contextul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 și este destinată preponderent studenților, masteranzilor, studenților-doctoranzi, medicilor-rezidenți, cadrelor didactice, elevilor care au împlinit vârsta de 18 ani, dar și tuturor categoriilor de personal din toate instituțiile de învățământ.
Startul maratonului va fi dat vineri, cu începere de la ora 15:00, și se va desfășura până duminică, ora 21:00, fără programare, în regim non-stop, în baza buletinului de identitate, după principiul primul venit – primul vaccinat.
La maraton vor fi organizate 10 puncte de vaccinare, unde vor fi disponibile două tipuri de vaccin – Sinopharm și AstraZeneca. Trei dintre acestea vor fi deschise în incinta Blocului didactic nr. 1 „Leonid Cobâleanschi” (str. Nicolae Testemițanu, 27), unde va avea loc imunizarea cu vaccinul Sinopharm, și șapte – la Complexul Sociocultural Universitar (str. Nicolae Testemițanu, 25) – cu vaccinul AstraZeneca, localizate în Campusul universitar din regiunea Mălina Mică a capitalei.
Procesul de imunizare prevede câteva etape, iar în acest scop a fost organizat traseul pacientului. La punctul de intrare în centrul de vaccinare, persoana își verifică temperatura și își dezinfectează mâinile, după care merge la punctul de înregistrare, unde este consultată de medic (se efectuează screeningul medical) și, în baza datelor din buletinul de identitate, este înscrisă în Registrul electronic de vaccinare COVID-19 (RVC19). Persoana primește toată informația despre vaccin, producător, etape de vaccinare, indicații, contraindicații, posibile reacții adverse, după care semnează Acordul informat privind imunizarea. Ulterior, persoana este direcționată în sala de vaccinare, unde i se arată vaccinul, termenul de valabilitate, ce va fi administrat în partea superioară a brațului. Persoanei i se eliberează un certificat de confirmare a imunizării, după care este condusă în sala de supraveghere post-vaccinare, unde starea este monitorizată timp de 15 minute. Toate persoanele vaccinate părăsesc centrul de vaccinare prin punctul de ieșire.
USMF va asigura și rapelul (a doua doză): în perioada 11-13 iunie – cu vaccinul Sinopharm și în perioada 16-18 iulie – cu AstraZeneca.
Universitatea de Stat din Moldova încurajează studenții, masteranzii, studenții-doctoranzi, cadrele didactice etc. să se vaccineze împotriva virusului COVID-19, pentru a reveni de la 1 septembrie 2021 în sălile de curs.